- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova o skandalu sa curenjem prepiske Mi-6: Puč ili intriga? Ne, to je engleska tradicija

© Sputnik / Aleks Maknoton / Uđi u bazu fotografijaVestminsterska palata i most u Londonu
Vestminsterska palata i most u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Karakteristike promene vlasti u Velikoj Britaniji nemaju mnogo veze sa, navodno, demokratskim idealima britanske parlamentarne monarhije, kaže portparol MIP Rusije Marija Zaharova, komentarišući curenje skandalozne prepiske Mi-6 u vezi sa istupanjem Londona iz EU.
Portal „Grejzon“ je 15. maja objavio prepisku koja, kako se navodi, razotkriva moguću zločinačku zaveru britanske elite, koja se zalagala za istupanje Britanije iz EU, sabotiranje tadašnjeg premijera Tereze Mej i njenog plana za „Bregzit“, infiltriranje u Vladu, špijuniranje predizbornih kampanja i dovođenje Borisa Džonsona umesto Tereze Mej na premijersku poziciju“.
U Londonu se rasplamsao još jedan u nizu unutrašnjih političkih skandala. Otkrivena je prepiska bivšeg šefa obaveštajne službe MI-6 Ričarda Dirlava sa funkcionerima na visokim pozicijama moćnog bloka britanske Vlade i građanskim aktivistima, navela je ona.

Pozadina skandala: Britanije tokom 2018-2019. godine izlazi iz Evropske unije, vode se dugi i veoma teški pregovori sa Briselom o parametrima 'razvoda'. Po mišljenju brojnih moćnika na čelu sa Dirlavom, premijer Tereza Mej je suviše spora, njen plan je previše 'mekan', trebalo bi smeniti šefa kabineta ministara.

U postu na Telegramu Zaharova navodi šta je svojevremeno pisao savetnik Ministarstva odbrane Britanije Gvitian Prins: 'U ovom momentu uključen sam u naše pokušaje da ‘osujetimo‘ užasni sporazum o istupanju iz EU, koji priprema premijer Mej, ako Henri Kisindžer bude želeo da učestvuje, dostaviću mu sve materijale'.

A, evo i druge fraze iz prepiske: 'Cilj je da se blokira svaki sporazum, koji se bude zasnivao na malodušnom i katastrofalnom planu 'Čekers', ako zatreba – skloniti premijera Mej i zameniti nekim pogodnijim. I, bukvalno posle nekoliko meseci: 'Otarasi je se sada i završi sa tim'. Iskreno, ističe Zaharova, nekako se to ne poklapa mnogo sa navodno demokratskim idealima britanske parlamentarne monarhije.

Sponzori cele operacije smene šefa kabineta su „stari finansijeri“ – Timoti i Meri Klod, aristokrate, koji su se poslednjih decenija nastanili u poreskom raju na ostrvu Džersi, navodi ona.
© Depositphotos.com / BrasilnutPlavi britanski pasoš i zastava EU bez jedne zvezde
Plavi britanski pasoš i zastava EU bez jedne zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Plavi britanski pasoš i zastava EU bez jedne zvezde
Kako kaže, novinari će sami priznati da je toliko neprimetne bogataše teško naći, oni namerno izbegavaju bilo kakvo pominjanje na društvenim mrežama i internetu, a u spornoj prepisci se o njima govori sledeće: "Veoma dobro su se pokazali posebno u tajnim razgovorima. Zato su se idealno uklopili u ulogu „vreća sa novcem“ i izdvajali novac mesečno, kako bi se pripremili „proizvodi“ (reč je o kompromitujućim dokazima i kleveti)".

Kao rezultat ciljanih akcija zaverenika, plan Tereze Mej koji se ticao „Bregzita“ nije uspeo u parlamentu i u pregovorima sa zemljama EU. Snage koje su je osujetile nisu skrivale svoje zadovoljstvo rezultatima Samita EU – Velika Britanija u Salcburgu, one ga nazivaju „fijasko Mej“.

Diplomata podseća da se umesto Tereze Mej pojavio odlučni Boris Džonson koji završava započeto onako kako je to želeo moćni establišment: 'Odmah nakon stupanja na funkciju premijera, Boris Džonson treba da sazove sve konzervativce u parlamentu i zatraži potvrdu podrške plana ‘čistog istupanja iz EU'.
Istina, u poslednjim pismima se već govori o novoj marioneti umesto Džonsona, ukazuje Zaharova i navodi deo prepiske: 'Ne vidim zašto bi Džonson ostao na svojoj poziciji, iako je toliko izgubio kontrolu nad svojim razumom i snagom volje, što je možda, i dobro'. Ovo poslednje, uzgred, neću osporavati, prokomentarisala je portparolka.
© AP Photo / Kirsty WigglesworthBoris Džonson, premijer Velike Britanije
Boris Džonson, premijer Velike Britanije - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Boris Džonson, premijer Velike Britanije
Na mesto novog šefa Vlade razmatraju se kandidature Kancelara za finansije Rišija Sunaka i ministra spoljnih poslova Liz Tras: 'Ministar inostranih poslova Liz Tras uz podršku ministra za pitanja ‘Bregzita’ Dejvida Frosta ima dovoljno snage da okonča ‘Bregzit’. Malo pre božićnih praznika ručao sam sa jednim od davnih sponzora Borisa Džonsona i on mi je rekao da je usmerio svoju finansijsku podršku na Trasovu'.
Sada je jasno zašto samo njena erudicija može ustupiti mesto njenoj kontrolisanosti. Sudeći po svemu, Liz su primetili još 1990-ih i vode je kroz život, menjajući stavove i retoriku u skladu sa potrebama i uprkos ranije izrečenim principima. Više nije upitno zašto govori o nečemu u šta se uopšte ne razume, navodi Zaharova.

"Naravno, i Ričard Dirlav, kao i njegovi bliski 'stručnjaci' odmah su optužili Ruse za „curenje informacija“. Da li dobro razumem da istinu o svojoj demokratiji Britanci mogu da saznaju samo od Rusije? Zbog toga je London zabranio emitovanje RT? Šta vi misilite: da li je slična smena vlasti puč ili intriga? Mislim da nije ni jedno ni drugo. To je čisto engleska tradicija. Kao i trovanja“, zaključila je ona.

Početkom 2020. godine, posle 47 godina članstva u Evropskoj uniji, Velika Britanija je istupila iz te organizacije, a pristalice Bregzita na Parlamentarnom skveru u Londonu slavile su "povratak nezavisnosti".
Komitet britanskog Parlamenta za obaveštajne poslove objavio je izveštaj o „mešanju Rusije u britansku politiku“ u kojem se, između ostalog, tvrdi da Rusija nastoji da potkopa svetski poredak koristeći se, u tu svrhu, učešćem u međunarodnim organizacijama. Kremlj je poručio da ga zanima samo ono što se dešava u Rusiji.
Aktuelnog britanskog premijera Džonsona politički protivnici svojevremeno su kritikovali zbog odluke da odloži objavljivanje izveštaja o „ruskom mešanju“ u „Bregzit“.
Velikobritaniя vыšla iz ES - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2021
Strasti oko Bregzita se ne smiruju: Otac Borisa Džonsona želi da vrati ono što već ima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala