- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Velike vojne vežbe NATO i partnera u baltičkom regionu: 4.000 vojnika, 60 aviona i 40 brodova

NATO brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Velike godišnje međunarodne vojne vežbe NATO „Baltops 22“biće održane u regionu Baltičkog mora od 5. do 17. juna, objavio je portal LSM pozivajući se na letonsku vojsku.
U vežbama učestvuje 14 članica NATO i još dve države partneri Alijanse: SAD, Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Francuska, Nemačka, Letonija, Litvanija, Velika Britanija, Holandija, Norveška, Poljska, Turska, kao i Švedska i Finska.
Radi se o jednim od najvećih manevara u severnoj Evropi, a ove godine njihov cilj je dalje unapređenje saradnje i interoperabilnosti različitih vidova vojski i različitog naoružanja.
„Tokom vežbi biće demonstrirana spremnost snaga da osiguraju kolektivnu zaštitu u Baltičkom regionu, jačajući regionalnu bezbednost i doprinoseći obuzdavanju“, navodi se u saopštenju.
Vežbe će početi u Stokholmu u čast 500. godišnjice švedske mornarice, a potom slede taktički manevri u akvatoriji i vazdušnom prostoru regiona Baltičkog mora, a biće završene u Kilu.
Ukupno će biti angažovano 4.000 pripadnika mornarice, vazdušnih snaga i pešadije, kao i pripadnici jedinica za izvođenje desanta, 60 aviona i 40 brodova različite klase.
Prvi put ove vežbe održane su 1971. godine.
Američki raketni razarač Grejvli i britanska kraljevska fregata Vestminster na Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Obuzdavanje „ruske agresije“: Velika Britanija šalje brodove u Baltičko more
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala