- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako je konj sa osam nogu uleteo u srpsku poeziju i izazvao zemljotres | Orbita kulture

Vasko Popa - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
U današnjoj emisiji istražujemo šta novo o Milevi Marić otkriva predstava „Gospođa Ajnštajn“ ali i koliko je i danas, vek od rođenja, snažno poetsko nasleđe Vaska Pope.
Orbita kulture, 4.6.2022.
Da li je danas moguće zamisliti kakav je poetski zemljotres davne 1953. izazvao jedan pesnik kada je obznanio da konj „obično osam nogu ima“, šta sve posle zbirke „Kora“ u srpskoj poeziji nije ostalo isto i kako danas, kad obeležavamo vek od pesnikovog rođenja, razumemo snagu revolucionarnog zaokreta u pisanju koje je učinio Vasko Popa – pitanja su o kojima u „Orbiti kulture“ razgovaramo sa dr Markom Avramovićem iz Instituta za književnost i sa Brankom Vranešom, docentom na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Šta novo u biografiji Mileve Marić otkriva pozorišna predstava „Gospođa Ajnštajn“ čija premijera je zakazana za 30 jun - saznajemo od autorke teksta Snežane Gnjidić.
Ko će se sve od velikana rokenrol scene naći na izložbi fotografija u Kragujevcu, koja je ujedno i uvertira u predstojeći Arsenal fest – za „Orbitu kulture“ otkriva naš najpoznatiji rok fotograf, autor izložbe Brajan Rašić.
Naša gošća je mlada glumica Sanja Marković koja je gotovo sve dosadašnje pozorišne uloge uspela da kruniše nekom od prestižnih glumačkih nagrada, a prvom filmskom rolom u „Tomi“ da osvoji najširu, ne samo domaću publiku.
Da li je poseban izazov svirati dela domaćih kompozitora i da li je ponosan što su Nemci njegov CD sa klavirskom muzikom Vasilija Mokranjca ocenili kao izuzetan– za Sputnjik govori mladi pijanista Vladimir Gligorić, a uoči koncerta na Kolarcu na kome će promovisati upravo muziku sa novog CD.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala