- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Održana zajednička vežba Južne Koreje i SAD, učestvovao i nosač aviona „USS Ronald Regan“

© AFP 2023 / POOL / Kim Hong-Ji Pripadnik američkog vazduhoplovstva posmatra sletanje aviona F/A-18 "Hornet" na nosač aviona "Ronald Regan"
Pripadnik američkog vazduhoplovstva posmatra sletanje aviona F/A-18 Hornet na nosač aviona Ronald Regan - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Južna Koreja i Sjedinjene Države izvele su prve združene vojne vežbe u kojima je učestvovao američki nosač aviona nakon više od četiri godine, u trenutku kada se prema izveštajima Severna Koreja sprema za nuklearni test.
Trodnevne vežbe koje su završene danas, održane su u međunarodnim vodama kod japanskog ostrva Okinava, a uključivale su operacije protivvazdušne odbrane, kao i protivbrodske, protivpodmorničke i pomorske operacije, saopštila je vojska Južne Koreje.
Vežbe su održane u trenutku kada postoje pokazatelji da se Severna Koreja sprema da izvrši nuklearni test po prvi put od 2017, a zvaničnici Seula su saopštili da je Pjongjang sproveo više eksperimenata sa detonacionim uređajem u pripremi za svoju sedmu podzemnu eksploziju.
Nosač aviona na nuklearni pogon od 100.000 tona, „USS Ronald Regan“, pridružio se vežbama, zajedno sa raketnom krstaricom sa navođenim projektilima „USS Entitam“, razaračem „USS Benfold“ opremljenim Aegis-om, najmodernijim sistemom protivvazdušne odbrane, kao i naftaš „USNS Big Horn“ za popunu flote, navodi se u saopštenju vojske.
Precizirano je i da je Južna Koreja na vežbe poslala amfibijski brod „Marado“ od 14.500 tona, razarač „Sejong Veliki“ od 7.600 tona i razarač „Munmu Veliki“ od 4.400 tona, između ostalih.
To je bila prva zajednička vojna vežba dva saveznika, otkako je predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol preuzeo dužnost prošlog meseca, i njihovi prvi manevri od novembra 2017. u kojima je učestvovao nosač aviona.
U petak su se i nuklearni izaslanici Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Japana sastali u Seulu kako bi se pripremili za „sve nepredviđene situacije“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala