- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi predsednik Albanije Bajram Begaj: Iz oficirske uniforme u predsedničku fotelju

CC0 / / Major General Bajram Begaj
Major General Bajram Begaj - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Nekadašnji načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije Bajram Begaj izabran je u Skupštini za predsednika Republike Albanije sa 78 glasova za, četiri protiv i jednim uzdržanim, prenosi Reporteri.
Begaj, kojeg je predložila Socijalistička partija Edija Rame, naslediće Iljira Metu i ostaće na čelu države narednih pet godina.
On je na ovo mesto izabrao u četvrtom krugu na sednici Skupštine na kojoj se tajno glasalo za ovaj predlog.
General-major Begaj rođen je 20. marta 1967. godine u Rogožini, a 1989. godine završio studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tirani, Katedra za opštu medicinu i dobio je zvanje aktivnog oficira 1998. godine. On je, kako prenose mediji, najmlađi predsednik Albanije.
Pre preuzimanja dužnosti načelnika Generalštaba, Begaj je tri godine obavljao je dužnost komandanta Komande za doktrinu i obuku.
Tokom svoje vojne karijere, bio je na različitim rukovodećim pozicijama u Oružanim snagama, kao što su: zamenik direktora Univerzitetsko bolničkog centra "Majka Tereza“; generalni direktor Centralne univerzitetske vojne bolnice; direktor Zdravstvene inspekcije, glavni inspektor i savetnik Zdravstvene inspekcije u Generalštabu; načelnik Vojnomedicinske jedinice...
Njegov izbor nije prošao u miru jer je nekadašnji premijer Albanije Salji Beriša (DP), kao i deo opozicionih poslanika, napustio sednicu jer mu nije data reč budući da to nije u skladu sa procedurom glasanja, piše Kosovo onlajn.
Beriša je naveo da se ovakve stvari odigravaju samo u vojnoj hunti jer, kako navodi, Begaj je danas razrešen dužnosti načelnika Generalštaba, a Ustav propisuje da aktivna vojska ne može biti imenovana ili birana na druge dužnosti osim vojske.
Bujar Nišani - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
REGION
Preminuo bivši predsednik Albanije Bujar Nišani
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala