Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Nezapamćeni vandalizam u Vranju: Ikone i ikonostas u crkvi oskrnavljeni crvenom bojom /foto/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Čigot/Cropped photo / Saborna crkva Svete Trojice u Vranju
Saborna crkva Svete Trojice u Vranju - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Eparhija vranjska saopštila je da je u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju oskrnavljeno i oštećeno 20 ikona i ikonostas.
Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja, navedeno je u saopštenju na sajtu Eparhije.
Dodaje se da je skrnavljenje primećeno 2. juna, a da je 3. juna obaveštena Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama.
O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo.
Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni, u Francuskoj.
Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.
Eparhija vranjska izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i ističe da uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu.
U Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju RTS-u je rečeno da je Tužilaštvo naložilo da budu pregledani snimci kamera u crkvi i da se razgovara sa očevicima.
Krivično delo se kvalifikuje kao uništenje i oštećenje tuđe stvari, a pošto se radi o verskom objektu, tužilaštvo preduzima gonjenje po službenoj dužnosti.
Istraga je u toku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala