- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Može li Crna Gora da zaradi milijardu evra od letnje sezone /foto, video/

© Sputnik / Boban NovovićPlaža ispred hotela "Princes"
Plaža ispred hotela Princes - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Pred letnju turističku sezonu iz Vlade Crne Gore očekuju da ove godine dostignu rekord iz 2019.godine kada je zarađeno milijardu evra, dok turistički poslanici ukazuju na dobru predsezonu, ali i na rizike koji mogu uticati na dolazak turista.
Marko Nikolić, izvršni direktor Hotela "Princes" iz Bara, kaže za Sputnjik da, ako je suditi po parametrima poslovanja iz maja ove godine, trebalo bi da sezona 2022. obori rekorde, a ističe da su hoteli povećali cijene smještaja od 10 do 15 odsto, ali da nijesu povećavali, za sada, cijene hrane i pića u hotelu i da su one na nivou prošle godine.
“Međutim, u davanju projekcija treba biti oprezan i umjeren, posebno u ovom trenutku kada imamo izražena žarišta i na evropskom kontinentu, prije svega mislim na krizu u Ukrajini, a takođe i izražene stope rasta inflacije u cijelom svijetu, što može uticati na destabilizaciju određenih privrednih tokova”, kaže Nikolić.

Dobra predsezona

Sagovornik Sputnjika ističe da je predsezona, koja je gotovo realizovana, mnogo bolja u odnosu na 2021.godinu, ali i u odnosu na rekordnu 2019.godinu.
© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Petrovcu
Plaža u Petrovcu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Plaža u Petrovcu
“Ovo je prosto iz razloga što je u 2021.godini otvaranje hotela kasnilo, ne samo u Crnoj Gori, nego u cijelom svijetu iz dobro poznatih razloga. Hoteli su u 2021.godini počeli da se otvaraju početkom maja, a neki čak i u junu mjesecu. Konkretno za naš hotel, mi smo otvorili pred kraj aprila 2021.godine. Ove godine počeli smo sa radom 20.februara, što u startu predstavlja značajnu razliku. Prije svega, veliko interesovanje naših stalnih gostiju i partnera za korišćenje konferencijskih sadržaja uticalo je da odluka o otvaranju hotela bude donesena mnogo prije nego je to bilo planirano”, kaže Nikolić.
U Hotelu "Princes" ostvareni broj noćenja u maju 2022.godine veći je za 16 odsto u odnosu na maj 2019.godine.
“Prihodi su u istom periodu povećani za 25%, ali su povećani i svi troškovi poslovanja, pa se očekuje da se u pogledu finansijskog rezultata na nivou maja mjeseca ostvari određena stopa rasta koja korespondira sa pomenutim parametrima. S obzirom na činjenicu da u 2021.godini turistička privreda nije bila aktivna prije maja mjeseca, upoređivanje prva četiri mjeseca u 2022.godini sa istim periodom iz 2021.godine ne bi imalo ekonomsko utemeljenje, pa taj period treba izuzeti iz analiza. Svjesni smo da su u 2021.godini do pred kraj aprila mjeseca bile na snazi restriktivne mjere protiv korona virusa za turizam i ugostiteljstvo, putovanja i druge aktivnosti”, navodi naš sagovornik.
Kao pozitivni momenat za predstojeću sezonu, Nikolić ističe da su zbog progarma Evropa sad i povećanja plata ovog ljeta ugostitelji lako odabrali radnu snagu za sezonu, jer nije otišla na hrvatsko primorje.
© Sputnik / Boban NovovićMarko Nikolić, izvršni direktor hotela "Princes"
Marko Nikolić, izvršni direktor hotela Princes - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Marko Nikolić, izvršni direktor hotela "Princes"
Saopštava da su skoro čitav maj ove godine kapaciteti Hotela Princess bili gotovo u potpunosti popunjeni, a da se od sredine juna očekuje punjenje kapaciteta gostima koji dolaze na odmor.
“Na rizike u pogledu punjenja kapaciteta u svim vrstama smještaja, dakle, i u kolektivnim i individualnim, može uticati oslanjanje hotelijera na jedno ili nekoliko tržišta. Takva je situacija sa ukrajinskim tržištem koje se naglo razvilo u 2020. i 2021.godini, a ove godine to tržište izostaje u potpunosti. Hotel Princess vrši disperziju te vrste rizika na način da limitira kvotu punjenja sa jednog dominantnog tržišta na određeni procenat. Primjeri dobre prakse ukazuju na to da nijedno tržište ne bi smjelo da učestvuje više od 30% u ukupnom broju i strukturi noćenja odnosno gostiju. Dakle, svi hoteli koji su svoje planove bazirali na očekivanju gostiju iz Ukrajine i Rusije imaće slabije punjenje kapaciteta u onoj mjeri u kojoj su ta očekivanja postojala”, predviđa Nikolić.
© Sputnik / Boban NovovićPorto Montenegro
Porto Montenegro - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Porto Montenegro

Prosečne cene

Nikolić dodaje da nijesu svi hoteli u istoj poziciji i da su možda u prednosti oni koji rade u Budvi jer ta opština generiše oko polovine ukupnog broja ostvarenih noćenja na nivou cijele Crne Gore.
Kad je reč o cenama, u budvanskim hotelima se smeštaj u junu kreće od 55 do 120 evra polupansion. U hotelima u Baru smještaj je od 40 do 85 evra za jednu osobu, dok se u Herceg Novom polupansion u hotelima može naći od 45 do 100 evra.
Ako želite da iznajmite apartman u Budvi to će vas koštati od 45 evra do 300, koliko koštaju luksuzni u blizini plaže.
Kupači na crnogorskom primorju
Kupači na crnogorskom primorju - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Kupači na crnogorskom primorju
Ručak će četvoročlanu porodicu u restoranima na obali koštati od 50 do 100 evra, dok u ekspres restoranima može da se ruča za deset evra. Kafa košta od 1,2 do dva evra, pivo od 1,5 do pet evra. Burek u poslastičarnicama budvanskim je 1,8 evra, hamburger možete kupiti 2,5 evra, kuvana jela od 4,5 do pet evra.
U Baru će vas dojč kafa koštati od 1,5 do dva evra, kolači koštaju od 2,5 do 3 evra, sokovi u restoranima pored mora koštaju od dva do 2,5 evra, pivo od tri do četiri evra.
Kada su u pitanju apartmani na solidnim lokacijama u Baru koštaju od 40 d0 50 evra. Ima jeftinijeg smještaja ali dalje od plaže. Kada je u pitanju Skadarsko jezero, sve atraktivnije za turiste, krevet u privatnom smještaju je deset evra, apartmani 30 do 40 evra dan.
© Sputnik / Boban NovovićPorto Montenegro
Porto Montenegro - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Porto Montenegro
U Igalu u restoranima pored mora kafa košta od 1,2 do 1,8 evra. Možete naći restorane gdje ćete ručati za 15 evra po osobi, pivo košta od dva do tri evra, sok od 1,8 do dva evra. Apartmani su od 40 do 50 evra u prosjeku.
Ono što vam može povećati troškove odmora je parking, zavisno od mjesta gdje se nalazi sat se naplaćuje oko 60 centi, a može i skuplje.
I mobilijar na plažama zna biti skup, od šest evra za dvije ležaljke i suncobran do 50 evra na plaži Svetog Stefana.

Više rezervacija preko internet agencija

Interesantno je da se već u maju mjesecu ove godine bilježe visoke stope rasta broja rezervacija preko internet agencija.
© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Sutomoru
Plaža u Sutomoru - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Plaža u Sutomoru
“Ovaj pokazatelj govori da je izmijenjeni režim poslovanja, putovanja i uopšte načina života uticao u značajnoj mjeri da se ovaj kanal prodaje i rezervacija značajno razvije”, kaže Nikolić.
U privatnom smještaju na čitavom Crnogorskom primorju za sada ima dovoljno mjesta, čak i u Budvi blizu plaža. Cijene smještaja su kao prošle godine, samo što, kada u julu i avgustu se bude tražio krevet više, biće skuplji.

Dobar potencijal

Da Crna Gora ove godine može imati bolju turističku sezonu nego 2019. godine, kada je prihodovala više od milijardu evra, ocijenjuje i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.
© Sputnik / Boban NovovićHotel "Princes"
Hotel Princes - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Hotel "Princes"
Crna Gora ima turistički potencijal i, kao takva, zanimljiva je svim turistima, a ne samo onima iz područja na čije posjete smo navikli, kaže Đurović.
Ako sezona bude išla ovakvim tempom, biće bolja nego 2019. “Građani Evrope i svijeta uželjeli su se putovanja. Veće pitanje je kako ćemo infrastrukturno odgovoriti tolikom broju turista. Vjerujem u naše hotelijere i ugostitelje, vjerujem da su sposobni da odgovore zadatku i da će naći neka nova tržišta iz kojih će privući turiste“, poručuje Đurović.
© Sputnik / Boban NovovićPorto Montenegro
Porto Montenegro - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Porto Montenegro

Manje gostiju, ali veći prihod

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotelske kompanije Montenegro stars Žarko Radulović očekuje da će Crna Gora tokom ove turističke sezone imati manje gostiju, ali kumulativno više novca nego prošle godine i da se može približiti prihodima iz 2019. Kako je kazao, nedostatak gostiju iz Rusije i Ukrajine biće kompenzovan dužom sezonom i novim tržištima.
Ipak, sve prognoze za ovu sezonu zavisiće, kako navodi Radulović, od dva ključna faktora – unutrašnje stabilnosti i inflacije.
© Sputnik / Boban NovovićPlaža u Petrovcu
Plaža u Petrovcu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Plaža u Petrovcu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala