- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Lukina lekcija iz patriotizma

© AP Photo / Tony GutierrezSlovenački košarkaš Luka Dončić - Dalas protiv Finiksa
Slovenački košarkaš Luka Dončić - Dalas protiv Finiksa - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Često slušamo sportiste kako govore o ljubavi prema svojoj zemlji i reprezentaciji. Luka Dončić je pokazuje na delu. Već je rekao da će, uprkos napornoj sezoni u NBA, ovog leta igrati za Sloveniju u važnim utakmicama. Čak se šuška i o povratku Gorana Dragića za meč protiv Hrvatske.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zmajevi će u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u grupi „C“ u 5. kolu odmeriti snage sa Hrvatskom 30. juna, a u 6. kolu 3. jula protiv Švedske.
Kao i Švedska, Slovenija ima dve pobede i dva poraza, dok Hrvatska ima jednu pobedu.
Dalje idu tri prvoplasirane ekipe, tako da će Slovenci biti pod imperativom trijumfa.
Jedno je jasno, moći će da računaju na Luku Dončića!

Za 15 dana počinjem sa treninzima. Onda ćemo se prvo kvalifikovati na Svetsko prvenstvo, napraviti pauzu, a onda kreću pripreme za Evrobasket. Čeka me napeto leto. Kao i uvek što kažem, ako nisam povređen, ja ću uvek igrati za reprezentaciju“, rekao je Dončić.

Dončić je u NBA sezoni u proseku beležio 28 poena, devet skokova i 8.7 asistencija po utakmici, a još bolji je bio u plej-ofu gde je imao prosek od skoro 32 poena, 10 skokova i šest asistencija.
Pored 82 utakmice u ligaškom delu, Dončić je vodio Meverikse do finala Zapadne konferencije, gde su sa 4:1 u seriji izgubili od Golden Stejta.
I ponovo je našao snage da igra za svoju zemlju. Ne samo u kvalifikacijama već verovatno i na Evropskom prvenstvu.
Slovenci će učestvovati i na Evrobasketu gde će zajedno sa Nemačkom, Mađarskom, Litvanijom, Bosnom i Hercegovinom i Francuskom igrati u grupi B.
Na sve to, pojavile su se spekulacije i šuškanja da bi pored Dončića, Slovenija za meč protiv Hrvatske, možda i Švedske, mogla da računa i na Gorana Dragića.
On se već oprostio od reprezentativnog dresa, ali zbog važnosti duela možda se „vrati iz penzije“ za tu jednu ili dve utakmice. Učešće na Evrobasketu ga za sada ne zanima.
Ušli smo u jun, sve je bliži 1. septembar i početak Evrobasketa, a kako koji dan prođe, sve je više „otkaza“ evropskim reprezentacijama.
U svemu za sada prednjači Francuska koja neće moći da računa na Nanda de Koloa i Nikolu Batuma, a verovatno se to odnosi i na Rudija Gobera.
Sa druge strane – Dončić je kratak i vrlo jasan. Ako ne bude povređen, igraće za Sloveniju.
Tako se ljubav prema zemlji i reprezentaciji pokazuje na delu. Bez obzira što je sigurno umoran i iscrpljen od dugačke i naporne sezone.
Na kraju, podsetićemo vas i Lukinog odgovora na pitanje da li bi radije odabrao zlato sa reprezentacijom ili NBA titulu sa Dalasom.

„Rekao bih zlatnu medalju sa Slovenijom jer igraš za svoju zemlju, ali mi ne bi smetalo da osvojim oba“, rekao je Dončić.

Sve jasno.
Hrvatski košarkaš Mario Hezonja u dresu KK Uniks Kazanj - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
SPORT
„Čudni“ Hrvat – neće iz Rusije i želi još Srba u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala