- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov objasnio zašto je Putin napravio paralelu između Donbasa i Kosova /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićSergej Lavrov i Aleksandar Vučić
Sergej Lavrov i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov objasnio je u intervjuu za RTRS zašto je ruski predsednik Vladimir Putin napravio paralelu između Kosova i Donbasa, što je u srpskoj javnosti izazvalo burne reakcije.
Upitan da prokomentariše to što se u javnosti sve češće govori o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina u kojoj je povezao pitanje Donbasa i Kosova i da se Srbija zbog toga nalazi neverovatnim pritiskom, kao i da li to znači odustajanje od podrške Srbiji što sugerišu pojedini mediji, čak i u Srbiji, ruski ministar kaže:

„Provokatora svuda ima mnogo. Radi se o tome, kako ja shvatam, o izjavi predsednika Putina koja se tiče presude Međunarodnog suda pravde o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Čuo sam kada je predsednik Vučić govorio o tome. Mislim da je to nesporazum“, rekao je Lavrov.

On dalje navodi da je nezavisnost Kosova bila proglašena 2008. godine i da se tada nisu vodile nikakve borbe i da je postojala Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 čiju su primenu kosovski lideri kategorički odbijali.
Bivši finski predsednik Marti Ahtisari je u ime UN vodio pregovore između Beograda i Prištine da bi se ta ista Rezolucija ispunila, navodi on.
„Ponavljam još jednom da nije bilo nikakve pretnje po stanovništvo Kosova ni po susedne oblasti Srbije. Pregovori su mogli da se nastave ali umesto toga Ahtisari je iznenada rekao da moraju da postignu dogovor u određenom vremenskom periodu. Čim je to rekao, kosovski Albanci su prestali da učestvuju u pregovorima. Proglašena je nezavisnost. A Međunarodnom sudu UN s molbom da da mišljenje o legitimnosti tog procesa obratila se vlada Srbije avgusta 2008. godine. Nas su molili da podržimo to obraćanje. Mišljenje koje je dao Međunarodni sud inicirao je Beograd, tadašnja vlada Srbije. Zapad je aktivno propagirao i pozdravljao, mi nismo iskazivali nikakve emocije“, rekao je šef ruske diplomatije u intervjuu za RTRS.
Prema njegovim rečima, 2014. godine pod uticajem događaja koji su započeli krvavim antidržavnim prevratom u Ukrajini i pokušajem nacista da zauzmu Krim, Krimljani su održali referendum a Zapad je počeo da pokazuje nezadovoljstvo.
„Tada je predsednik Putin rekao da mi odlično znamo njihove duple standarde. Sećamo se kako su se radovali kada je Međunarodni sud pravde saopštio da jednostrano proglašenje nezavisnosti može da desi i bez saglasnosti centralnih vlasti. On je to rekao isključivo da bi ukazao na apsolutno licemerje, dvoličnost i dvostruke standarde Zapada“, istakao je Lavrov.
On je još podsetio da je Putin, kada je reč o pregovorima o rešenju pitanja Kosova, više puta i na sastancima sa srpskim predsednikom i u svojim javnim obraćanjima, isticao da Rusija u potpunosti podržava poziciju Srbije i da ćemo podržati ono rešenje koje bude prihvatljivo za srpski narod.
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Kad mogu oni možemo i mi: Putin objasnio zašto je priznao DNR i LNR
Ekskluzivni intervju sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom za RTRS - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
SRBIJA
Lavrov otkrio o čemu će razgovarati sa Vučićem /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala