- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Jelica Putniković: Neće biti astronomskog poskupljenja nafte

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICBenzinska pumpa u Beogradu
Benzinska pumpa u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Osnivač i glavni urednik portala „Energija Balkana“ Jelica Putniković i saradnik „Sputnjika“ kaže da su jako male šanse da barel nafte dostigne cenu od 180 dolara, kao što su neki analitičari najavljivali nakon što su lideri zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte.
Vlada Srbije produžila je Uredbu o usklađivanju cena naftnih derivata za još mesec dana i uglavnom nema gužvi na pumpama.
Putnikovićeva kaže za RTS da je Vlada Srbije zamrzavanjem cena jedne vrste benzina i jedne vrste dizela pomogla građanima, ali i privredi, i da se na taj način čuva ekonomija, ali i standard građana.
„Znamo da je cela Evropa, pa i Srbija, pogođena inflacijom i svi se trude, pa i naša Vlada, da nekako usklade promene na svetskim tržištima sa cenama kod kuće“, ističe Putnikovićeva.
Početkom nedelje, kada su lideri zemalja članica Evropske unije postigli dogovor o zabrani uvoza ruske nafte dopremljene brodovima, odmah je poskupela nafta na berzama.
Jelica Putniković navodi da je cena skočila na 120 dolara kada je objavljena vest o usvajanju šestog paketa sankcija.
„Čuli su se neki komentari iz sveta da bi zbog povećane potražnje za sirovom naftom i nesklada ko će kupovati rusku, a ko naftu od drugih prodavaca, moglo da dođe do poskupljenja. Uvek se to javi kad su neke takve političke priče, pa je vest bila da nafta može stići i do 180 dolara. Ja mislim da su jako male šanse za to“, naglašava Putnikovićeva.
Ona ocenjuje da rusku naftu neće kupovati članice EU i zemlje koje su uvele snakcije Rusiji, ali podseća da su izuzete Mađarska, Slovačka i Češka koje dobijaju naftu naftovodom iz Rusije.
„Nije baš presečeno da niko ne može da kupi. Verujem da neće biti astronomskog poskupljivanja, kao što neki analitičari najavljuju“, ističe Putnikovićeva.

Nije manjak drveta, nego treba da se uspostavi ravnoteža

Što se tiče peleta, Jelica Putniković kaže da je poskupeo zbog velike potražnje i ljudi koji su iz straha krenuli da kupuju ogrev ranije nego inače.
„Verujem da će se na kraju sve srediti. Čuju se međusobne optužbe, ali nije manjak drveta u Srbiji, nego samo treba da se uspostavi jedna ravnoteža“, ističe Putnikovićeva.
Pelet - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
EKONOMIJA
Ko je odgovoran što je cena peleta otišla pod oblake, kada će situacija da se normalizuje?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala