- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Japanski premijer planira da ide na samit NATO-a u Madridu

© AP Photo / Shizuo KambayashiFumio Kišida
Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Japanski premijer Fumio Kišida planira da prisustvuje samitu Severnoatlantskog saveza koji je zakazan za kraj juna u Španiji, što će ga učiniti prvim japanskim liderom koji će učestvovati na skupu zapadne alijanse, rekao je za agenciju Kjodo izvor iz vlade.
Kišidino prisustvo na samitu NATO-a od 29. do 30. juna u Madridu zavisi od domaće političke situacije i izbora za gornji dom parlamenta, Dom savetnika, koji će verovatno biti održani 10. jula, rekao je izvor japanskoj agenciji.
Vladini zvaničnici se nadaju da će Kišidino učešće na samitu NATO-a ojačati koordinaciju sa SAD i evropskim zemljama u odgovoru na ruski rat u Ukrajini i moguće nepredviđene situacije u vezi sa Tajvanskim moreuzom.
Kišida planira da otputuje u špansku prestonicu nakon što prisustvuje trodnevnom samitu Grupe sedam industrijalizovanih zemalja 26. juna u Nemačkoj, naveo je izvor.
Australija, Novi Zeland i Južna Koreja takođe su pozvani da prisustvuju samitu NATO-a kao partnerske zemlje u azijsko-pacifičkom regionu, prenosi Kjodo, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala