- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izdato upozorenje: Uragan se ubrzano kreće ka američkom kopnu /video/

© AP Photo / NOAAUragan Agata iznad Meksičkog zaliva
Uragan Agata iznad Meksičkog zaliva - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
Uragan koji se formirao u Meksičkom zalivu na jugu Sjedinjenih Američkih Država, ubrzano se kreće prema kopnu i večeras će biti posebno snažan kod obale američke savezne države Florida.
Upozorenja na tropsku oluju izdata su za veći deo poluostrva Florida, kao i Kubu i Bahame, jer se sistem koji je ranije pogodio Meksiko kreće kroz Meksički zaliv, a najmanje dvoje ljudi je izgubilo život u nevremenu na Kubi koje donosi opasnost od obilnih padavina i jakih vetrova tokom vikenda, prenosi AP.
Nacionalni centar za uragane u Majamiju je saopštio da oluja, poznata kao „Agata“ u Tihom okeanu i „Aleks“ u basenu Atlantskog okeana, ima maksimalnu konstantnu brzinu vetra od 65 kilometara na sat, malo iznad praga tropske oluje, ali je označena kao „potencijalni tropski ciklon jedan“ jer ima nekoliko drugih karakteristika koje definišu takve oluje, navodi AP.
Na Kubi su jaki pljuskovi koje je doneo ovaj sistem izazvali klizišta i nesreće u kojima su dve osobe poginule u glavnom gradu Havani, javili su državni mediji.
Jedna osoba je takođe prijavljena kao nestala u provinciji Pinar del Rio nakon što je upala u reku nabujalu kišom.
Kubanska služba civilne odbrane saopštila je da su do sada zabeležena najveća oštećenja na kućama i energetskom sistemu, a prema državnoj elektroprivrednoj kompaniji 50.000 korisnika je bez struje.
Uragan „Aleks“ zahvatiće celu južnu obalu Floride i uzrokovati poplave u regionu sa padavinama do osam centimetara na čas. Meteorolozi su takođe upozorili da će prvi tropski uragan u sezoni uragana na Atlantiku, koji će večeras sa Floride stići do kopna SAD-a, izazvati od 25 do 38 centimetara padavina u južnim delovima države, a brzina snažnih vetrova mogla bi dostigne i do 80 kilometara na čas.
Na Floridi, gradonačelnica okruga Majami-Dejd Danijela Levin Kav saopštila je da se planira da većina komunalnih usluga, poput autobuskih linija i vozova, funkcioniše normalno tokom vikenda. Neke manifestacije na otvorenom su otkazane, kako je navela, a savetovala je stanovništvo da je najbolje da svoje aktivnosti planiraju u zatvorenom prostoru.
„Ako nije neophodno da izađete, bolje je da ostanete kod kuće“, rekla je gradonačelnica.
Kao pacifička oluja, uragan „Agata“ izazvao je poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje 11 ljudi, a 20 njih je nestalo u Meksiku, saopštili su zvaničnici.
Ovo nevreme izazvalo je izlivanje reka iz korita koje su nosile ljude i kuće, a mnogi od njih zatrpani su blatom i kamenjem, prenosi Tanjug.
Olujni oblaci iznad mora - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Primećen novi meteorološki fenomen, naučnici ne znaju kako je nastao
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala