- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

NASA uskoro dobija podatke o zemljolikoj planeti koja izgleda kao biblijski pakao

CC0 / Pixabay/DPulcifer / Planeta od lave
Planeta od lave  - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2022
Pratite nas
U narednim nedeljama, svemirski teleskop „Džejms Veb“ biće u jedinstvenoj poziciji da po prvi put posmatra površinu planete „55 Kankri e“, takođe poznate kao „super-Zemlja“, koja sa visokim temperaturama i okeanima lave izgleda kao otelovljenje biblijskog pakla.
Planeta se nalazi oko 50 svetlosnih godina od Zemlje i kruži oko zvezde slične Suncu na udaljenosti manjoj od milion i po milja.
S obzirom da je površinska temperatura na planeti očigledno „daleko iznad tačke topljenja tipičnih minerala koji formiraju stene“, smatra se da je dnevna strana planete „prekrivena okeanima lave“, izvestila je NASA prošle nedelje.
„Zamislite da je Zemlja mnogo, mnogo bliže Suncu. Toliko blizu da cela godina traje samo nekoliko sati“, stoji u opisu planete koju je dala svemirska agencija. „Toliko blizu da je gravitacija zaključala jednu hemisferu u trajnom žarkom dnevnom svetlu, a drugu u beskrajnoj tami. Toliko blizu da okeani proključaju, stene počinju da se tope, a oblaci sipaju lavu“.
NASA je takođe ukazala na mogućnost da planeta ima ciklus dan-noć, umesto da bude zatvorena u plimi, i da bi stoga mogla da poseduje tanku atmosferu koja nastaje kako se površina zagreva, topi i isparava tokom dana.
„Uveče bi se para ohladila i kondenzovala da bi formirala kapljice lave koje bi padale kao kiša nazad na površinu, postajući ponovo čvrste kako padne noć“, navodi svemirska agencija.
„55 Kankri e“ je imenovan kao jedna od prvih istražnih meta za NASA-in novi svemirski teleskop „Džejms Veb“, za koji se očekuje da će postati u potpunosti operativan ovog meseca.
Erupcija vulkana Etna na Siciliji - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkrivena ogromna podzemna vatrena reka koja „hrani“ vulkane širom sveta /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala