Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić obišao izbeglice iz Ukrajine /video/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Centru za azil u Vranju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Centru za azil u Vranju - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Želim vam da što pre dočekate mir, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić izbeglicama iz Ukrajine, koje su smeštene u Centru za azil u Vranju.
"Želim vam da što pre dočekate mir, da možete da se vratite svojim domovima, a ko god bude želeo da živi, radi u Srbiji, uvek može da dođe. Osećajt se kao kod kuće", rekao im je Vučić.
U centru za azil u Vranju smešteno je 67 izbeglica iz Ukrajine, od kojih su većinom žene sa decom - tu su trenutno 43 žene, 17 dece i sedam muškaraca, a starosna struktura dece je od dve do 18 godina.
Vučić je rekao da je za njih obezbeđena dodatna pomoć, dodajući da je država spremna da pomogne u svemu što misle da im je potrebno.
"Sve što možemo da ponudimo, naše kapacitete za lečenje, zdravlje ljudi, za ranjene, spremni smo da pomognemo", rekao je Vučić.
On je naveo da u Srbiji saosećamo sa svima u Ukrajini, i strašno nam je svima važno da deca u Ukrajini ovde imaju pristojno detinjstvo, a stariji život dostojan čoveka.
"Nadam se da ste u Srbiji osetili srce dobrih domaćina i da vidite koliko vas volimo i razumemo vašu tešku sudbinu, jer smo i mi, kao narod, nekoliko puta prolazili kroz izbeglištvo, patnju, i čini mi se da se odlično razumemo", rekao je Vučić.
Obratio se ambasadoru Ukrajine, konstatacijom da nije bilo prevodioca za ukrajinski jezik, te da se nada da nije bilo velikih grešaka u protokolu.
"Više puta sam slušao ukrajinski, prepoznao sličnost sa srpskim, ali i sa slovačkim poljskim, ruskim, tako da svega ima... Svi smo mi Sloveni..., a kako se lako prepozna ukrajinska geografija, ko je odakle, gde svi govore ruski, a gde niko ne govori ruski jezik...", rekao je Vučić.
On je u Centru porazgovarao sa decom, a zanimalo ga je odakle dolaze, kako se osećaju u Vranju, idu li u školu, i kako im ide učenje srpskog jezika...
Dobio je odgovor da su uglavom iz Harkova, Severnodonjecka, uglavnom iz mesta gde su najveće borbe.
Deca su mu prenela i da su pošla u školu, da uče i da već polako i govore srpski.
Na pitanje da li im se ovde, u Srbiji, Vranju sviđa, dobio je potvrdan odgovor, a od njihovih vaspitača i zaposlenih u Centru saznao da su svi dobri i da se dobro snalaze.
"Mnogo su lepa deca... Neki od njih će biti veliki ljudi, zato što se u izbeglištvu rađaju veliki ljudi, snažni, čvršći od drugih. Deca u izbeglištvu imaju posebnu snagu", rekao je Vučić i podelio im poklone
Sa predsednikom Vučićem, u posetu Centru došli su i ambasador Ukrajine u Srbiji Vladimir Tolkač, ambasador Srbije u Ukrajini Aco Jovanović, ministri Darija Kisić, Zlatibor Lončar, Vanja Udovičić i komesar za izbeglice Vladimir Cucić, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala