- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Došlo je do pomaka“: Detalji sastanka radnika „Fijata“ i predstavnika Vlade Srbije

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić
Predstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
U razgovorima predstavnika sindikata i radnika „Fijata“ i Vlade Srbije došlo je do pomaka, jer će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim „Fijatovim“ fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu, rekli su sindikalci posle sastanka.
Oni su posle dvočasovnog sastanka u Vladi Srbije, u kom su učestvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić naveli da je 500 radnika višak, a odbili su da govore o visini otpremnina iako je o tome bilo reči na sastanku.
Očekuju da premijerka nastavi razgovore sa „Stelantisom“ o visini otpremnina i da početkom nedelje ona dođe u Kragujevac.
Na sastanku je, prema njihovim rečima, dogovoren moratorijum odnosno prekid razgovora rukovodstva „Fijata“ oko viška zaposlenih do 20. juna.
Predstavnici zaposlenih rekli su da su svesni da su pregovori teški i da će za sada odložiti protest, preneo je Tanjug.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić
Predstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Predstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić
Predsednik Samostalnog sindikata „Fijata“ u Kragujevcu Saša Đorđević rekao je da je ostvaren napredak u pregovorima.
„Svim kolegama koje dobrovoljno odu u inostranstvo da rade kompanija garantuje da će po povratku u matičnu kompaniju raditi na novoj električnoj platformi koja se bude instalirala“, rekao je on.
Dodao je da su sindikati dali predloge za poboljšanje socijalnog programa koji se nudi višku zaposlenih.
„Očekujemo da premijerka i Vlada Srbije to narednih dana ispregovaraju sa kompanijom“, rekao je Đorđević.
Potpredsednik sindikata Nezavisnost u „Fijatu“ Igor Anđić razgovor je ocenio kao konstruktivan, jer „ima volje od države da se problem reši“.
„Preneli smo premijerki da je glavni problem odlazak na dve godine u inostranstvo što niko ne može da prihvati. Nastavljamo pregovore. Dali smo neke ideje za rešenje. Očekujemo da država i „Stelantis“ izađu sa konkretnim rešenjima u pisanoj formi da se ne bismo igrali gluvih telefona“, rekao je on.
Predsednik sindikata „Fijat plastike“ Zoran Miljković ocenio je da su napravljeni određeni pomaci po nekim pitanjima, a da ih u nekima nije bilo i da je daleko od konačnog rešenja.
„Vlada Srbije će da nastavi hitno pregovore sa „Stelantisom“. Premijerka je obećala da će verovatno sledeće nedelje doći u Kragujevac. Najbitnije je da što manje ljudi ostane bez posla, a ti koji budu ostali bez posla da dobiju neke otpremnine koje su dostojanstvene“, rekao je on.
Danas je dogovoreno i da rukovodstvo firme do 20. juna neće radnike „Fijata“ zvati na bilo kakva izjašnjavanja po ovim pitanjima.
„U tom periodu imamo vremena da se dogovorimo o konačnoj odredbi za platformu, a kada ona bude bila sindikati i radnici doneće konačnu odluku šta i kako dalje“, rekao je Miljković.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPredstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić
Predstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Predstavnici radnika Fijata posle razgovora u Vladi Srbije sa Anom Brnabić
Dodao je da veruje da će premijerka u Kragujevac doći do utorka ili srede.
„Do tada nije ni trebalo da bude protesta, posle tih razgovora znaćemo kako dalje i na čemu smo“, rekao je on.
Na pitanje da li je bilo reči o otpremninama i kolike su, Anđić je rekao da nije bilo reči o njima, a Miljković da o tome trenutno pred novinarima ne mogu da pričaju.
Anđić je istakao da je „Stelantis“ težak pregovarač te da će biti potrebno mnogo strpljenja, sastanaka i vremena da se situacija reši.
„Nećemo pristati ni na jednu soluciju koja nama ne odgovara kao radnicima i dalje ostajemo pri našim stavovima. Dok nam se ne ponude konkretna rešenja u pisanoj formi, da vidimo da je nešto opipljivo, tek onda možemo da pričamo", rekao je on.
Anđić je dodao da su danas razjasnili dilemu da će proizvodnje biti 2024. godine. Naveo je i da će tražiti da rad u inostranstvu bude mnogo kraći od dve godine.
Miljković je ocenio da je najgora stvar što je 500 zaposlenih višak.
„Moraće da odu uz otpremnine o kojima ćemo tek morati da pregovaramo“, ukazao je on.
Đorđević je pozvao sve zaposlene u Kragujevcu na strpljenje.
„U narednih nekoliko dana je prostor premijerki i vladi da ispregovaraju sa „Stelantisom“. A za to vreme ostaćemo pri svojim stavovima da to sačekamo što se tiče protesta. Opcije sve ostaju na stolu za dalje“, kazao je Đorđević, prenosi Tanjug.
Deo radnika „Fijata“ juče se okupio ispred fabrike u Kragujevcu, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog statusa, a premijerka Brnabić juče je razgovarala sa predstavnicima „Stelantisa“. Poručila je radnicima da će Vlada Srbije dati sve od sebe da ih zaštiti.
U sredu su četiri sindikata i predstavnici radnika „Fijata“ uputili zahteve Vladi Srbije i kompaniji o budućnosti radnika „Fijata“, upućivanju radnika na rad u inostranstvo i kod drugog poslodavca na teritoriji grada Kragujevca, preneo je RTS.
EKONOMIJA
Protest u Kragujevcu: Deo radnika „Fijata“ okupio se ispred fabrike
Fabrika Fijat u Kragujevcu - Sputnik Srbija, 1920, 14.05.2022
EKONOMIJA
„To nema nigde“: Ministarka privrede se oglasila o radnicima „Fijata“ u Kragujevcu
Fabrika Fijat u Kragujevcu  - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
EKONOMIJA
Odlazak radnika u Slovačku — šta se dešava sa kragujevačkim „Fijatom“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala