- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MIP Rusije: Uslediće najoštriji odgovor ukoliko SAD ne normalizuju uslove rada ruskih medija

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo inostranih poslova Rusije
Ministarstvo inostranih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Moskva će najoštrije odgovoriti ukoliko Sjedinjene Američke Države ne normalizuju uslove rada ruskih medija, operatera i novinara u toj zemlji, izjavila je portparol MIP-a Marija Zaharova.

„Zbog toga su u ponedeljak, 6. juna, u pres centar Ministarstva inostranih poslova Rusije pozvani šefovi redakcija svih američkih medija kako bi im se pojasnile posledice neprijateljske linije njihove vlade u oblasti medija. Čekamo sa nestrpljenjem, pripremili smo čaj, kafu, kolače“, kazala je ona.

Zbog kampanje za diskreditaciju ruske kulture - raskinut memorandum o saradnji

Zaharova je, pored toga, saopštila da je MIP Rusije obavestio Sjedinjene Američke Države o raskidu memoranduma o saradnji u oblasti kulture, nauke, obrazovanja i medija.
„Dalje očuvanje ovog memoranduma jednostavno je izgubilo smisao. Odgovarajuću notu sa obaveštenjem predali smo 1. juna ambasadi SAD u Moskvi“, istakla je ona na brifingu.
Kako je objasnila, američke vlasti pokrenule su „obimnu kampanju za diskreditaciju ruske kulture“. Ona se zapitala da li je takva fraza uopšte moguća, ali da u praksi SAD pokušavaju to da realizuju.

„Na udaru je nasleđe ruskih pisaca, pesnika, kompozitora, umetnika, inženjera, pa čak i topografski nazivi. Ali, to nije napad na nas, nego na svetsku civilizaciju. Apsurdnost i bezizglednost slične kampanje je očigledna razumnim, obrazovanim inteligentnim ljudima. Ovakvi postupci Vašingtona doveli su do toga da je dalje očuvanje ovog memoranduma jednostavno izgubilo smisao“, zaključila je Zaharova.

Poništiti sve što ima veze sa Rusijom

Prema njenim rečima, „to što sada SAD i njihovi sateliti rade na progonu ruskog kulturno-istorijskog nasleđa u svetskim razmerama, ima za cilj, i oni to direktno govore i formulišu, da poništi sve ono što je povezano sa Rusijom“.
„Agresivni postupci američkih specijalnih službi i vlasti protiv rukovodstva i aktivista Koordinacionog odbora Organizacije ruskih sunarodnika, koji su se tradicionalno bavili promovisanjem ruskog jezika, istorije naše zemlje, tradicija, faktički su u potpunosti podrili delatnost ove strukture“, objasnila je ona.
Ona je dodala da će na svaki neprijateljski ispad Vašingtona uslediti neminovan recipročni odgovor.
Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara objavio o početku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji i pokrenule antirusku kampanju.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Zaharova o sankcijama Amerike protiv nje: Predstava
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
RUSIJA
Zaharova: Ko ne vidi i ne čuje šta se sada dešava - slep je i gluv
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala