- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Eskobar: Potreban nam je ceo Zapadni Balkan u EU - ideja koju smo započeli 1989. još nije potpuna

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da ideja slobodne i mirne Evrope nije potpuna bez Zapadnog Balkana i izrazio je podršku SAD za pokretanje međuvladinih konferencija Evropske unije sa Skopljem i Tiranom, prenosi Reporteri.
„Nama je potrebna Severna Makedonija u Evropskoj uniji, potreban nam je ceo Zapadni Balkan u Evropskoj uniji. Ideja koju smo započeli 1989. godine da stvorimo potpuno slobodnu i mirnu Evropu još nije potpuna i za nju moramo da nastavimo da radimo", rekao je Eskobar.
Eskobar je, između ostalog, naglasio da region Zapadnog Balkana ima velike ekonomske i trgovinske izglede.
„Zapadni Balkan je najbrže rastući deo Evrope. Ima potencijal da bude regionalni lider u oblasti obnovljivih izvora energije, tečnog prirodnog gasa, transporta, tehnologije i skoro svega ostalog u regionu“, rekao je on i dodao da iz tog razloga SAD podržavaju svaku inicijativu saradnje između zemalja regiona.
On je istakao i da je strateški dijalog između Vašingtona i Skoplja način za produbljivanje odnosa u svim oblastima.
„Kao najnovija članica NATO-a, Severna Makedonija je mnogo doprinela, tako da pokušavamo da nađemo načine da zajedno radimo kako bismo pomogli u rešavanju nekih od balkanskih, nekih bilateralnih i nekih globalnih pitanja“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je izvršila sve neophodne reforme za početak međuvladinih konferencija sa Evropskom unijom i Sjedinjene Države snažno podržavaju proces članstva, prenosi Kosovo onlajn.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala