- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden: Nećemo nametati Kijevu svoju volju po pitanju ustupaka Rusiji

© AP Photo / Manuel Balce CenetaAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da Vašington neće nametati Kijevu svoju volju kada je reč o mogućim teritorijalnim ustupcima Rusiji, ali da treba da nastavi da jača njen vojni potencijal.
„To je njihova teritorija i nemam nameru da im govorim šta treba ili ne treba da rade“, rekao je američki predsednik na pitanje da li Ukrajina treba da se odluči na teritorijalne ustupke Rusiji u cilju postizanja mirovnog sporazuma.
U razgovoru s novinarima on je izrazio nadu da će konflikt u Ukrajini pre ili kasnije biti okončan postizanjem sporazuma, a da će Amerika do tada činiti sve kako bi Ukrajina imala sredstva za odbranu.
nedavno je i američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da će Amerika nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu i da će je prilagođavati u zavisnosti od situacije.

„Naš zadatak je da osiguramo da Ukrajina ima na raspolaganju sva neophodna sredstva za zaštitu od agresije i za odbijanje te agresije, ali i da bi njene pozicije bile maksimalno jake na pregovorima sa Rusijom“, rekao je on.

Amerika je pre dva dana objavila da će Kijevu uputiti novi paket vojne pomoći u vrednosti od 700 miliona dolara koji uključuje i četiri sistema višecevnih bacača raketa HIMARS uz obrazloženje da su ih ukrajinske vlasti uverile da neće koristiti to oružje za napade na objekte na teritoriji Rusije.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
RUSIJA
Moskva: Ako Kijev upotrebi višecevne bacače raketa protiv Rusije udarićemo na centre donošenja odluka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala