Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić se u Slovačkoj sastao sa Lajčakom, Bilčikom i Ševčovičem

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Bratislavu, gde će danas učestvovati na godišnjem „GLOBSEC 2022“ forumu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić se u glavnom gradu Slovačke sastao sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošom Ševčovičem i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.
„Vrlo dobar susret sa Šefčovičem. Razgovarali smo o fleksibilnosti i održivosti energetskih sistema u aktuelnoj situaciji, kao i o upravljanju sirovinama iz Srbije unutar EU“, napisao je Vučić na Instagram nalogu "budućnostsrbije", uz fotografije sa sastanka.
„Jedna od tema bili su i zajednički projekti na kojima Srbija treba da radi zajedno sa EU“, naveo je Vučić.
Vučić je pisao i o sastanku sa Lajčakom.
„Kao i uvek, otvoren i iskren razgovor sa Lajčakom o situaciji u regionu, kao i o svim temama od interesa u cilju konstruktivnog nastavka dijaloga sa Prištinom“, naveo je Vučić na Instagramu.
Dodao je da su analizirali postignuto i saglasili se da ispunjavanje obaveza iz Briselskog sporazuma i dalje ostaje ključna poruka za svaki dalji razgovor.
„Ponovio sam punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i nastojanjima da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa između Srba i Albanaca“, naveo je Vučić.
„Saglasili smo se da je regionalna saradnja, uz očuvanje mira i stabilnosti, jedini pravi put za napredak zemalja Zapadnog Balkana“, dodao je predsednik Srbije.
U nizu susreta tokom boravka u Bratislavi predsednik Srbije sastao se i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.
„Konstruktivna razmena mišljenja sa Vladimirom Bilčikom, o evropskom putu Srbije, aktuelnoj situaciji i regionalnim pitanjima“, naveo je Vučić na Instagramu.
Predsednik je ponovio da Srbija nastavlja sa posvećenim radom na sprovođenju reformi, a posebno na unapređenju vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je od izuzetnog značaja u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
„Posebno sam istakao spremnost i volju da saslušam sve argumentovane predloge koji bi ubrzali proces pregovora o članstvu, što je u skladu sa strateškim izborom naše zemlje za pristupanje Evropskoj uniji“, dodao je Vučić.
„GLOBSEC 2022“ održava se od danas do 4. juna, a fokus skupa ove godine je i na mobilizaciji podrške i akcije za Ukrajinu i evropsko susedstvo, uključujući i Zapadni Balkan.
Na Forumu će posebna pažnja biti posvećena Srbiji, pa će Vučić od 15 sati sam govoriti na panelu „Srbija i EU: Strateško partnerstvo za budućnost“, koji će voditi Kevin Baron, preneo je Tanjug.
Tokom boravka u Bratislavi, Vučić će imati i odvojene susrete sa potpredsednikom Evropske komisije za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Marošem Šefčovićem, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, saopšteno je iz Predsedništva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala