- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska promenila ime: UN odobrile zahtev

CC BY 2.0 / KLMircea / Flickr / Turska zastava i most preko Bosfora
Turska zastava i most preko Bosfora - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Ujedinjene nacije odobrile su zvanični zahtev Turske da se naziv zemlje na stranim jezicima promeni u Türkiye (Turkije), saopštio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Stefan Dižarik je za agenciju Anadolija rekao da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš dobio obaveštenje od turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua o preimenovanju. Prema njegovim rečima, „promena imena zemlje stupa na snagu od dana prijema pisma“.
Agencija navodi da će se od sada naziv Turkije koristiti na svim međunarodnim forumima i u zvaničnim dokumentima u kojima su se ranije koristili različiti etnonimi.
Čavušoglu je prethodno na Tviteru napisao da je Ankara podnela zvaničan zahtev UN za promenu imena zemlje na stranim jezicima.
Objasnio je da je ta promena usvojena u okviru koraka Ankare usmerenih na „povećanje prestiža zemlje u međunarodnoj areni“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala