- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Saudijska Arabija spremna da zameni naftu iz Rusije

© AP Photo / JOHN MOOREHaled el Otaibi, zvaničnik saudijske naftne kompanije Aramko posmatra radove na naftnom polju El Hauta
Haled el Otaibi, zvaničnik saudijske naftne kompanije Aramko posmatra radove na naftnom polju El Hauta - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Saudijska Arabija obavestila je zapadne zemlje da je spremna da poveća proizvodnju nafte ukoliko Rusija smanji eksploataciju zbog sankcija, piše list „Fajnenšal tajms“, pozivajući se na izvore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema navodima lista, u Saudijskoj Arabiji smatraju da još uvek nema nestašice, uprkos napetoj situaciji na tržištu nafte. Međutim, u slučaju smanjenja proizvodnje nafte u Rusiji zbog sankcija Evropske unije veće su šanse da dođe do deficita goriva.
Saudijska Arabija više puta je odbila pozive Bele kuće i G7 da poveća proizvodnju nafte. Međutim, prema rečima jednog od sagovornika „Fajnenšal tajmsa“, posete američke delegacije Kraljevini doprinele su jačanju odnosa. Tokom pregovora saudijska strana je pristala da preduzme mere u cilju smanjenja cena nafte i da poveća proizvodnju energenta u slučaju nestašice.

„Saudijska Arabija je svesna rizika, te da joj nije u interesu da gubi kontrolu nad cenama nafte“, prokomentarisao je jedan od sagovornika britanskog lista.

Kako je precizirano, bilo je reči i o povećanju proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i UAE. Diplomatski izvor je saopštio da ta odluka može biti objavljena 2. juna na sednici OPEK+, ali da nije konačno doneta. U slučaju postizanja dogovora, povećanje proizvodnje nafte koje je planirano za septembar biće pomereno za jul i avgust.
Naftna pumpa na nalazištu u Novom Meksiku - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Američki mediji: OPEK razmatra suspendovanje Rusije iz sporazuma o proizvodnji nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala