- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija, Turska, Ukrajina i UN će razmotriti mehanizam kontrole isplovljavanja brodova sa žitom

CC0 / Pixabay / Kukuruz i pšenica
Kukuruz i pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Na tehničkom sastanku predstavnika Rusije, Turske, Ujedinjenih nacija i Ukrajine biće razmatrana mogućnost da se u Istambulu uspostavi mehanizam za kontrolu isplovljavanja brodova sa žitom, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„S jedne strane, pokušavamo da posadimo strane za pregovarački sto, s druge – da stvorimo bezbednosni koridor očišćen od mina kako bi isplovili brodovi s ukrajinskim žitom. Ujedinjene nacije, Turska, Rusija i Ukrajina ulažu napore u tom pravcu. Dobijamo zahteve od zemalja koje žele da se priključe procesu. Tu nema korencije, ali kao ključnu zemlju svi vide Tursku, mi smo osvojili poverenje svih strana. U Istambulu će biti obrazovan centar, razmotrićemo taj mehanizam na tehničkom sastanku narednih dana“, rekao je Čavušoglu.
Prema njegovim rečima, situacija u Ukrajini je svet suočila s rizikom od prehrambene krize, a u pojedinim zemljama je taj proces već počeo.
„Dok smo ranije govorili o sukobima na Bliskom istoku, sada je sukob već u srcu Evrope. S jedne strane, ljudske drame, s druge, povećanje cena energenata. Svet se suočio s rizikom od prehrambene krize, u pojedinim zemljama taj proces je već počeo, postoji rizik od gladi“, rekao je Čavušoglu nastupajući pred studentima na Univerzitetu Osmangazi u Eskišehiru.
Čavušoglu je ranije rekao da su Ujedinjene nacije predložile da se oformi kontakt grupa u kojoj bi bili predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN, a koja bi se bavila pitanjem isplovljavanja brodova sa žitom iz ukrajinskih luka. Prema njegovim rečima, Turska se principijelno saglasila s tim i predložila da se održi tehnički sastanak.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije je saopštilo da Moskva ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine, a da su se logistički problemi javili krivicom Kijeva, čija je vojska minirala morske luke.
Ministarstvo inostranih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2022
RUSIJA
Rusija: Sumnjamo da Kijev želi mirno rešenje; Moguć izvoz ukrajinskog žita, ne krademo ni od koga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala