Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh Porfirije: Niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je danas da brinemo za nesporazume u svetu, za događaje u kojima nismo učestvovali i možda ne zavise od nas, a međusobno smo isključivi, ispunjeni neretko, kako je istakao, mržnjom, prenosi Politika.
"Znamo svi da ne možemo odoleti ponekad i osuđivanju, ogovaranju i isključivosti. Ali zato postoji tajna praštanja i tajna pokajanja", rekao je patrijarh Porfirije, na liturgiji u crkve Vaznesenje Gospodnje, povodom slave grada Beograda Spasovdana.
On je naglasio i da crkva ne postoji da bi sačuvala nešto što je prolazno.
"U istoriji je sve promenljivo i relativno, neki stariji među nama nisu promenili svoju adresu od kad su se rodili do danas, a promenili su ko zna koliko naziva država. Ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Bog večan", naglasio je patrijarh Porfirije.
On je poručio da "niko ne treba da nam kaže kako treba da živimo".
"To nam je rekao Hristos i zato slavimo slavu Spasovdan jer smo se opredelili za Hrista, to Beograd ovim pokazuje. Ne treba nama da neko kaže koje su naše vrednosti", rekao je patrijarh Porfirije.
Njegova svetost je ukazao da prestoni grad Srba slavi slavu Vaznesenja Gospodnjeg, a tu istu slavu danas slave i Žiča, i Dečani, i Pećka patrijaršija, Mileševa, i mnogi drugi hramovi i u Beogradu i širom sveta.
“Činjenica da jedan grad ima slavu. Činjenica da je ta slava događaj vezan za Hristov život i za naše spasenje jeste najjasniji pokazatelj da smo Hristovi i da je sistem jevanđeljskih vrednosti ono na čemu počiva naš život danas. Taj sistem vrednosti nas je uobličio ljubavlju, trudom, molitvama, naporima i pokroviteljstvom Svetog Save i svih svetih našeg roda”, rekao je patrijarh Porfirije.
Prema patrijarhovim rečima, taj sistem je oblikovao Srbe kao narod kojem niko ne može reći "uzmite ovaj sistem vrednosti da biste bili bilo tradicionalni ili pak moderni, savremeni".
“Jevanđeljski sistem vrednosti i zapovesti Hristove je univerzalan i sveremen”, dodao je patrijarh Porfirije.
Njegova svetost rekao je da je to sistem vrednosti u čijem korenu se nalazi ljubav prema Bogu i prema ljudima.
Patrijarh srpski je naglasio da se može doprineti svojoj istinskoj slobodi i slobodi svoje braće ljubavlju, smirenjem, praštanjem i pokajanjem.
“Crkva zavisi od Gospoda i postoji radi spasenja svih ljudi. Crkva nije da bi sačuvala bilo šta što je prolazno i biološko. U istoriji je sve prolazno. Neki od vas nisu promijenili adresu, a promijenili su, Bog zna, koliko država. Sve danas ljudi mijenjaju, ali to da su ikona Božija to ne mogu promijeniti. Ono što je Bogom dano ne može se promijeniti, ali Crkva Hristova je neprolazna jer je Gospod neprolazan”, rekao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je naveo da je svaki strah osim straha Božijeg samo izraz i pokazatelj nesigurnosti u ono u šta čovjek vjeruje i za šta se opredijelio.
“Čega se bojiš ako je Gospod sa tobom? Da podijeliš ljubav, da se razapneš, da se daruješ? Ako se toga bojiš na koljenima u crkvu sa pokajanjem i biće ti oprošteno i molitvu svim svetim! Neka vam dao Gospod braćo i sestre da budemo svjedoci Hristovi. Da budemo radosni, jer su apostoli u trenutku kada se Hristos uznosio na nebo, iako je svaki rastanak tužan, to bio rastanak u kom su oni bili, ne samo utešeni nego i radosni”, rekao je patrijarh srpski.
Njegova svetost je čestitao slavu vjerujućim i rukovodstvu grada Beograda. "Ne bojmo se i radujmo se", poručio je patrijarh.
Nakon liturgije on je služio pomen u porti, kod mermernog krsta, građanima koji su tu poginuli u nemačkom bombardovanju Beograda 6. aprila 1941.
U 18 časova patijarh Porfitije predvodiće Spasovdansku lituju od ove crkve do hrama Svetog Save, gde će se pomoliti za mir. Domaćin slave ove godine je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Spasovdanska liturgija u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
DRUŠTVO
„Beograd se moli za mir“: Liturgija i litija povodom slave srpske prestonice /foto, video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala