- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU odobrila tekst šestog paketa sankcija

© Sputnik / Alekseй VitvickiйZastave Evropske unije ispred sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Stalni predstavnici Evropske unije odobrili su zakonske tekstove šestog paketa sankcija Rusiji, uključujući embargo na naftu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Konkretno, radi se o zabrani uvoza ruske nafte koja se prevozi morem.
Najavljene mere predviđaju isključenje „Sberbanke“, još dve ruske i jedne beloruske banke iz SVIFT-a.
Sankcije takođe povećavaju ograničenja na izvoz hemikalija i visokih tehnologija u Rusiju.
Osim toga, Evropska unija je proširila spisak ruskih državljana protiv kojih su uvedena pesronalna ograničenja: na spisku se nalaze predstavnici bezbednosnih struktura, biznismeni i medijski radnici.
„Lične sankcije će biti uvedene pripadnicima snaga bezbednosti i vojske, organizacijama u industrijskom i tehnološkom sektoru, oligarsima, pojedincima uključenim u propagandu i njihovim porodicama“, navodi se u saopštenju francuskog predstavništva u EU na Tviteru.
Takođe se navodi da će Evropska unija zabraniti emitovanje na evropskoj teritoriji tri „medijske organizacije uključene u širenje propagande“.
Kako je kasnije javila agencija Blumberg, novim paketom antiruskih sankcija predviđeno je da se iz SVIFT-a isključe „Rosseljhozbanka“ i Moskovska kreditna banka.
Sankcije će stupiti na snagu nakon njihovog objavljivanja u službenom glasniku.
Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije postigli su 31. maja dogovor o uvođenju embarga na uvoz dve trećine ruske nafte.
Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina izloženi genocidu od strane kijevskog režima“. Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Kako je ranije navedeno, glavni cilj ruskog Ministarstva je oslobođenje Donbasa.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
RUSIJA
Sankcije na rusku naftu će se osetiti na celom evropskom kontinentu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala