- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bliski susreti kineskih i kanadskih aviona: „Naši piloti su izbegavali sudare“

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/Airwolfhound / Kanadski avion CP-140 aurora
Kanadski avion CP-140 aurora - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Kanadska vojska optužila je danas kineske ratne avione da uznemiravaju njene patrolne letelice dok nadgledaju sprovođenje sankcija prema Severnoj Koreji, ponekad primoravajući kanadske avione da skrenu sa putanje leta kako bi izbegli sudar.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako se navodi u saopštenju kanadskih oružanih snaga, u nekoliko navrata, od 26. aprila do 26. maja, avioni Vazduhoplovstva Narodne oslobodilačke vojske (PLAAF) Kine približavali su se patrolnom avionu velikog dometa CP-140 „Aurora“ Kraljevskih kanadskih vazduhoplovnih snaga (RCAF), prenosi agencija Rojters.
„U ovim interakcijama, avioni PLAAF-a se nisu pridržavali međunarodnih normi vazdušne bezbednosti. Te interakcije su neprofesionalne i ugrožavaju bezbednost osoblja“, tvrdi kanadska vojska.
Dodaje se da se, u nekim slučajevima, kanadska posada „osećala u tolikoj opasnosti da je morala brzo da promeni putanju leta kako bi izbegla potencijalni sudar sa avionom presretačem“.
„Takve interakcije izazivaju zabrinutost i sve su učestalije, iako se misije odvijaju tokom operacija koje su odobrile Ujedinjene nacije za sprovođenje sankcija Severnoj Koreji“, navodi kanadska vojska.
Peking još nije komentarisao ove navode, navodi britanska agencija.
Kanadski avioni bili su deo „Operacije NEON“, u kojoj se vojni brodovi, avioni i osoblje angažuju da identifikuju sumnjivo izbegavanje sankcija na moru, uključujući transport goriva i drugih zaliha sa broda na brod, zabranjen rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Kina, koja kaže da je primenila sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pridružila se Rusiji prošle nedelje u stavljanju veta na predlog novih sankcija Severnoj Koreji koje su predložile SAD zbog raketnih testova Pjongjanga, preneo je Tanjug.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
SVET
Stop američkoj rezoluciji: Veto Rusije i Kine u Savetu bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala