- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ana Brnabić: Protest u „Fijatu“ bio fer, danas sa predstavnicima „Stelantisa“

CC BY 2.0 / T. Ron Scott / FIAT logo Fijat logo
Fijat logo - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
Pratite nas
Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je radnicima „Fijata“, koji su jutros održali jednosatni protest, što su bili fer, nisu blokirali fabriku i poručili da i dalje veruju Vladi Srbije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Brnabićeva je rekla da je u jednosatnom protestu u Kragujevcu bilo oko 300 radnika „Fijata“ i najavila je da danas nastavlja razgovore sa predstavnicima korporacije „Stelantis“.
Premijer Srbije poručila je radnicima da će Vlada Srbije dati sve od sebe da bi ih zaštitila.
Brnabić je rekla da je posle teškog i iskrenog sastanka sa sindikatima i radnicima, Vlada Srbije već u ponedeljak uradila ono što je dogovoreno i uključila se u razgovore oko rešavanja problema.
„Dogovor je bio da vlada posreduje u razgovorima između „Stelantisa“ i sindikata. Da pokušamo da se poboljšaju uslovi za radnike koji neće ostati u „Stelantis“ fabrici, u tranziciji do 2024, do novog električnog modela“, rekla je premijer.
Brnabićeva je navela da je period izjašnjavanja za radnike produžen za 10 dana, te da je juče razgovorala sa predstavnicima „Stelantisa“ oko posredovanja, da bi se izborili najbolji uslovi za radnike.
„Nastavljamo razgovor. Ni „Fijat“ se nije ponašao kako treba. Nastavili su da pozivaju radnike na razgovor, što nije fer jer se uslovi tek pregovaraju“, rekla je Brnabić.
Precizirala je da je u Kragujevcu 2.016 radnika, od kojih će oko 500 radnika ostati i za tranzicioni period da pomognu, a oko 500 radnika više neće biti potrebno.
„Za njih zajedno spremamo otpremnine, paket kojim će biti zadovoljni“, rekla je Brnabićeva.
Oko 1.000 radnika će ostati da radi novi model, te će oni u međuvremenu da idu u inostranstvo na trening i obuke za proizvodnju elektroautomobila, kazala je Brnabićeva gostujući na TV Hepi.
Ona je istakla da u Kragujevcu u ovom trenutku postoji potreba za 1.500 radnika, koje traže drugi investitori i dodala da se pregovara o još četiri investicije za taj grad.
„Rešićemo i ovo. Molim radnike da budu fer. Ne mogu da očekuju da mi odmah posle sastanka ispunimo sve, i dalje razgovaramo sa „Stelantisom“, a da radnici idu u protest. Razgovaraću sa „Stelantisom“ zašto su prekršili dogovor i nastavili da pozivaju radnike da se opredele, to nije fer, tu su radnici u pravu“, rekla je Brnabić, preneo je Tanjug.
EKONOMIJA
Protest u Kragujevcu: Deo radnika „Fijata“ okupio se ispred fabrike
Fijat Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2022
EKONOMIJA
Završen razgovor u Vladi Srbije: Neće biti otkaza u „Fijatu“, radnici ne odustaju od svojih zahteva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala