Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ustavni sud Srbije sprečio prijem Ustavnog suda Kosova u Asocijaciju frankofonih ustavnih sudova

© Sputnik / Lola ĐorđevićUstavni sud Republike Srbije
Ustavni sud Republike Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Ustavni sud Srbije uspeo je da ospori zahtev Ustavnog suda takozvanog Kosova za prijem u Asocijaciju frankofonih ustavnih sudova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ustavni sud učestvovao je na Devetom kongresu i Generalnoj skupštini Asocijacije frankofonih ustavnih sudova (ACCF), koji su održani u glavnom gradu Senegala Dakaru, od 30. maja do 1. juna 2022. godine.
Kako se navodi u saopštenju Ustavnog suda Srbije, u Predlogu dnevnog reda Generalne skupštine pod tačkom sedam članovi Asocijacije izjašnjavali su se o zahtevu Ustavnog suda takozvanog Kosova za prijem u ACCF.
„Prilikom glasanja o tački sedam dnevnog reda, Ustavni sud ponovio je argumente koje je predsednica Ustavnog suda Snežana Marković izložila u dopisima koji su upućeni svim ustavnim sudovima, članovima Asocijacije frankofonih ustavnih sudova, a u kojima su bili izneti pravni argumenti za čvrst stav Ustavnog suda da tzv. Ustavni sud Kosova ne ispunjava uslove za prijem u Asocijaciju“, ističe se u saopštenju.
Kako se dodaje, prilikom obraćanja Generalnoj skupštini ACCF i iznošenja argumentacije o neprihvatljivosti zahteva Ustavnog suda Kosova, Ustavni sud se rukovodio isključivo principima vladavine prava, objektivnim pravnim kriterijumima i principima međunarodnog prava sadržanim u Povelji Ujedinjenih nacija, a ne političkim stavovima pojedinih država.
„Prilikom glasanja Ustavni sud je dobio većinsku podršku predstavnika ustavnih sudova za svoju pravnu argumentaciju i stav da ne treba prihvatiti zahtev tzv. Ustavnog suda Kosova za prijem u Asocijaciju frankofonih ustavnih sudova“, zaključuje se u saopštenju Ustavnog suda Srbije, preneo je „Kosovo onlajn“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala