- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija i Azerbejdžan potpisali sporazum o saradnji u oblasti energetike /foto/

© Foto : MRE/ZORAN PETROVICParviz Šahbazov i Zorana Mihajlović
Parviz Šahbazov i Zorana Mihajlović - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović boravi u Azerbejdžanu gde je potpisan sporazum o saradnji dve države u oblasti energetike i rudarstva.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Mihajlovićeva je izjavila je da će saradnja sa Azerbejdžanom u oblasti energetike, pre svega u gasnom sektoru i energetskoj tranziciji, doprineti unapređenju sveukupnih odnosa dve države.
Ona je, posle potpisivanja sporazuma između Vlade Azerbejdžana i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti energetike i rudarstva i razgovora sa Parvizom Šahbazovim, ministrom energetike Azerbejdžana, rekla da će dobri politički odnosi dve zemlje pomoći da se dodatno unapredi saradnja u energetici, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike.
„Drago mi je da se saradnja zasniva na prijateljstvu dvojice predsednika i na prijateljskom odnosu naših naroda. Razgovor sa predsednikom Alijevim je posebno važan, kao i potpisivanje sporazuma, i sigurna sam da je to samo prvi korak za sve buduće sporazume i ugovore. Dobre političke odnose prati i ekonomska saradnja, posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali postoji prostor da saradnju podignemo na viši nivo, naročito u oblasti energetike i sporazumom ćemo dodatno ojačati saradnju, pre svega u gasnom sektoru, budući da je Južni gasni koridor važan za snabdevanje cele Evrope i diversifikaciju ruta i snabdevača“, izjavila je Mihajlovićeva, prenosi B92.
© Foto : MRE/ZORAN PETROVICParviz Šahbazov i Zorana Mihajlović potpisuju sporazum u ime vlada dve države
Parviz Šahbazov i Zorana Mihajlović potpisuju sporazum u ime vlada dve države - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Parviz Šahbazov i Zorana Mihajlović potpisuju sporazum u ime vlada dve države
Potpredsednica Vlade je istakla da je Srbija započela izgradnju gasne interkonekcije sa Bugarskom, koja će biti završena iduće godine i koja će omogućiti da se gas dobija i iz Azerbejdžana.
„Očekujemo da aktiviranjem novih nalazišta u kojima su potvrđene rezerve prirodnog gasa u Kaspijskom regionu Srbija obezbedi za svoje potrebe dodatne količine prirodnog gasa, a isto tako i izgradnjom interkonekcija postane tranzitna ruta, čime dodatno povećavamo stabilnost i bezbednost naše zemlje, kao i regiona. Takođe, sporazum koji smo potpisali otvara prostor za saradnju i u delu koji se tiče električne energije, budući da Azerbejdžan ima viškove u proizvodnji električne energije, unapređenja energetske efikasnosti i povećava mogućnosti za razmenu iskustava i tehnologija i novih investicija u OIE. Azerbejdžan je država bogata naftom i gasom, ali takođe razvija obnovljive izvore i ne postoji nijedna zemlja u svetu koja ne želi da ima nove kapacitete koji za proizvodnju energije koriste OIE. Takođe, dogovorili smo formiranje manjih radnih grupa, kako bismo na ekspertskom nivou došli do zajedničkih odluka i rešenja“, izjavila je Mihajlovićeva.
Ona je istakla da prijem delegacije Srbije u Bakuu i razgovori koje je imala pokazuju međusobno poštovanje i razumevanje i jesu osnova za brži razvoj saradnje dve države koje ove godine obeležavaju četvrt veka bilateralnih diplomatskih odnosa.
„Hvala na učešću na „Energetskom forumu“. Drago mi je da Vas vidim, jer svaki put kada se sretnemo imamo kvalitetne razgovore. Ovo je odlična prilika da razmatramo buduće zajedničke akcije kada je u pitanju i Južni gasni koridor, kao i druge energetske i ekonomske teme o kojima ste razgovarali i sa predsednikom Alijevim. Interkonekcija Srbija-Bugarska otvara brojne mogućnosti za saradnju u gasnom sektoru i radna grupa koju ćemo formirati baviće se najviše ovom temom, ali takođe sam saglasan sa Vama da bi trebalo da razgovaramo o svim energetskim sektorima, ne samo kada je reč o gasu, već i kada je reč o OIE, elektroenergetici“, rekao je ministar Šahbazov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala