Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sprema se nova prištinska podvala: Glume kompromis i gaze sporazum

CC0 / / Kosovo i Srbija - ilustracija
Kosovo i Srbija - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Za Srbiju je prihvatljiva samo ZSO dogovorena Briselskim sporazumom, a ne neka alternativna „ideja“ Prištine koja ne bi bila na ruku Srbiji, kaže profesor dr Stevica Deđanski, direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje. Priština iznosi predlog kojim želi tobože da pokaže da je za dijalog, a u stvari da Beograd okrivi za opstrukciju dijaloga.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poslanica u Evropskom parlamentu i izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon tvrdi da kosovska vlada ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, odnosno Zajednici srpskih opština. Ona je dodala i da je to dobar znak i da dijaloga ne može biti ako jedna strana ima samo jedan zahtev - priznanje odmah.

Plan za ZSO samo po Briselskom sporazumu

Nameće se pitanje, šta je Priština čekala do sada ako ima spreman plan za realizaciju ZSO?
Deđanski za Sputnjik kaže da su, kad je reč o ZSO, stvari potpuno jasne.
„Ako Viola fon Kramon kaže da Priština ima plan, to može da bude samo plan koji je usvojen u Briselskom sporazumu. Dakle, jedina opcija je da se formira ZSO. Sad ćemo videti da li je Priština konačno počela da se kreće u tom smeru ili ju je neko naterao da poštuje međunarodno pravo,“ mišljenja je naš sagovornik.
A to je, kako ističe Deđanski, ono što Srbija sve vreme i traži – poštovanje međunarodnih sporazuma i međunarodnog prava.
„Kao što i mi poštujemo sve, pa i neke dogovore koji nisu idealni po naše interese, tako neko na zapadu konačno želi da pravda postoji za sve, pa će naterati Prištinu da ispoštuje dogovoreno. Ja ovu izjavu Viole fon Kramon mogu samo tako da tumačim jer sve drugačije bi bilo protiv međunarodnog prava, i zato i ne želim da se upuštam uopšte u postojanje nekih anomalija po tom pitanju,“ izričit je Deđanski.

Alternativni planovi nisu prihvatljivi

S druge strane, on priznaje da je sve moguće očekivati od Prištine i njenih saveznika, pa tako i neki predlog ZSO sa anomalijama.
„To bi bio pokušaj da loptu za neuspeh dijaloga prebace kod nas. Oni sve vreme i igraju na tu priču. Jer, sve što se potiše oni ne ispune, a onda izmisle nešto drugo i naprave puzajući korak, koji nije u interesu Srbije,“ navodi Deđanski za Sputnjik.
Naša odbrana, navodi naš sagovornik, ako se ponudi nešto što nije ZSO koja je dogovorena u Briselu, može da bude samo pozivanje na međunarodno pravo i potpisane sporazume.
„Kao što se pozivamo na Dejton, kao što se pozivamo na Rezoluciju 12 44 tako se pozivamo i na Briselski sporazum. Ako oni ZSO promene u nekom obliku, koji je u njihovom interesu, Srbija ne treba uopšte da se raspravlja osim da kaže - mi imamo međunarodni ugovor, kome je garant Evropska unija od koga mi ne želimo da odstupimo dok se ne ispune prihvaćene obaveze. To je jedini način da ne guramo baš direktno prst u oko prištinskim zapadnim mentorima jer ne nastupamo agresivno nego samo kroz poštovanje međunarodnog prava. Da li će oni za to imati razumevanja ili ne nije toliko bitno, koliko je za nas bitno da ne izazovemo sukob našim nastupom, a da zaštitimo naše nacionalne interese,“ zaključuje on.

Pokušaj da se Srbija okrivi za neuspeh dijaloga

Prema rečima Fon Kramon, pre postizanja konačnog dogovora, Beograd i Priština moraju da sprovedu sve dosadašnje dogovore, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština, pa je u tom smislu kako je navela, „potreban uobličen koncept kosovske strane o Asocijaciji“. Ona je takođe navela da je promenu stava po ovom pitanju kod premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija videla kao deo kompromisa. Prema njenim rečima, nije bilo mudro da se Kosovo protivi Zajednici. Napomenula je da kosovska strana neće promeniti svoju poziciju prema Zajednici srpskih opština, ali može da iznese svoj predlog šta bi bilo dobro.
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Viola fon Kramon kaže da on neće funkcionisati bez kompromisa, niti će uspeti ukoliko je zahtev samo "trenutno priznanje".
Dodala je i da se za uspeh u dijalogu mora ići korak po korak sa malim sporazumima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala