- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska pravoslavna crkva: Borelj dao Kijevu zeleno svetlo za progon kanonske crkve

© Sputnik / Konstantin Čalabov / Uđi u bazu fotografijaManastiri Velikog Novgoroda
Manastiri Velikog Novgoroda - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
U Ruskoj pravoslavnoj crkvi smatraju da je Evropska unija preko svog šefa diplomatije Žozepa Borelja dala Ukrajini zeleno svetlo za progon kanonske crkve te zemlje.
Prema mišljenju portparola Ruske pravoslavne crkve Vladimira Legojda, uključivanje patrijarha Kirila na sankcioni spisak je sasvim nepotrebna inicijativa i sredstvo da se zadovolje patološka očekivanja onih koji ne vole rusko pravoslavlje i rusku kulturu.
Legojda smatra da nije iznenađujuće da su namere Borelja u potpunosti sinhronizovane sa odlukom Vrhovne rade, koja je danas glasala da se uvedu sankcije protiv patrijarha Kirila.

„Takve sankcije, u uslovima vojnih akcija u Ukrajini, predstavljaju signal nacionalističkim krugovima, da se ukrajinski vernici, koji žele da podrže kanonsku vezu sa Moskovskom patrijaršijom, mogu nekažnjeno proganjati, lišavaju prava i fizički uništavati. Evropa zato i služe sankcije", zaključio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Šef evropske diplomatije je 31. maja izjavio da se u okviru šestog paketa sankcija predlaže uvođenje ograničenja i protiv patrijarha Kirila.
Komentarišući tu vest, portparol Ruske pravoslavne crkve je napisao na Telegramu da su se „sankcije od sredstva za postizanje nekih, iako sumnjivih političkih rezultata, pretvorile u svrhu samih sebe, u način da se dokaže da će se taj proces nastaviti, suprotno logici i zdravom razumu i da se sankciona histerija pretvorila u opsesiju."
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
RUSIJA
Zaharova poručila EU: Molite se da vas ruski patrijarh ne stavi na svoj spisak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala