Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Od dolaska Kurtija i Osmani 50 odsto više napada na Srbe

Pratite nas
Od dolaska na vlast Aljbina Kurtija i Vjose Osmani broj etničkih incidenata i napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji povećan je za 50 odsto, naveo je Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

On je na Tviteru ocenio da 179 incidenata dovoljno govori o teškom položaju Srba i istakao da Priština demantuje ove napade, čak i kada EU govori o njima.
„Posle dolaska na vlast Aljbina Kurtija i Vjose Osmani broj etničkih incidenata i napada na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu i Metohiji povećan je za 50 odsto“, naveo je Petković na svom Tviter nalogu.

Beograd će zaštititi Srbe od iracionalne Kurtijeve politike

Beograd neće dozvoliti da Srbi sa Kosova i Metohije budu žrtve niti mete iracionalne politike Aljbina Kurtija koji zna samo za izazivanje incidenata i retoriku mržnje, a nikako za poštovanje sporazuma i smirivanje tenzija kroz dijalog i kompromis, kaže Petar Petković, direktor Kancelarija za KiM.
Dodaje da je upravo to svrha prikrivene Kurtijeve pretnje o mogućnosti isključenja struje na severu KiM zbog navodnog neplaćanja računa i nagomilanih dugova, jer takvi navodi, kaže Petković, nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti.
"Činjenica je da bi Aljbinu Kurtiju bilo bolje da počne da primenjuje sporazume iz Brisela, iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut još 2013. godine, a drugi 2015. godine i kojima je predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju električnom energijom, ali se to do dana današnjeg nije desilo", kaže Petković dodajući da je istovremeno nekorektno da Kurti optužuje Srbe na severu KiM zbog neplaćanja struje,jer je godinama unazad Beograd uredno plaćao svu potrošenu električnu energiju u četiri opštine na severu KiM.
Petković kaže i da se zbog nerešene situacije na terenu koja je nastala Kurtijevim nepoštovanjem sporazuma, Beograd trudi da kroz dijalog u Briselu izbori rešenja koja su u interesu svih i održiva na terenu.
"Zato ovako neodgovorne Kurtijeve izjave ne služe u pravcu rešavanja problema, nego generišu novu potencijalnu krizu i Beograd očekuje da umesto pretnji Kurti počne da primenjuje sporazume, a Evropska unija, kao posrednik u dijalogu utiče, na njega da se uzdrži od izjava koje idu u pravcu rušenja dogovora i sporazuma", zaključio je direktor Kancelarije za KiM.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala