Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi pozivi iz Prištine na restauraciju kuće člana SS divizije „Skenderbeg“

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/AgronBeqiriPh/Cropped photo / Kuća Džafera Deve u Mitrovici
Kuća Džafera Deve u Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Ministar kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čeku danas je izjavio da ne veruje da ima razloga da se ne nastavi restauracija kuće Džafera Deve, saradnika nacista u Drugom svetskom ratu, dodajući da je izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea o tom projektu „ishitrena“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kako prenosi Reporteri, Čeku je dodao da je Priština vrlo zainteresovana „da sačuva svedočanstvo prošlosti“ kako bi ga pokazala javnosti.
Čeku je istovremeno dodao da tumačenja istorije treba prepustiti ekspertima za tu oblast.
Čeku je tako reagovao na izjavu nemačkog ambasadora u Prištini Rodea koji je pre nekoliko dana komentarišući ideju o restauraciji kuće Džafera Deve na Kosovu i Metohiji, objasnio da Nemačka nema problem sa idejom restauracija istorijskih kuća, već je problematičan lik Deve koji je, prema njegovim rečima, bio saradnik nacista.
Jorn Rode je dodao da je pročitao više knjiga o nemačkoj okupaciji u Albaniji u kojima se govori o Devi, kao i da i švajcarski, albanski i američki istoričari takođe navode da bez njega ne bi bila formirana SS divizija „Skenderbeg“.
Kako prenosi Kljan Kosova, Rode je kazao i da je Deva takođe bio pripadnik zloglasne divizije „Skenderbeg“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala