- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ništa im nije sveto: Briselu sad smeta i ruski patrijarh

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Kiril
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Ako Evropska unija uključi na crni spisak ruskog patrijarha Kirila, to će značiti uvođenje sankcija protiv svih pripadnika Ruske crkve, kao i svakog pravoslavnog čoveka, ocenjuje za Sputnjik pres sekretar patrijarha moskovskog i cele Rusije Aleksandar Volkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj je 31.maja izjavio da se u okviru šestog paketa sankcija predlaže uvođenje ograničenja protiv poglavara RPC Kirila.
Prema mišljenju portparola Ruske pravoslavne crkve Vladimira Legojde, uključivanje patrijarha na sankcioni spisak je nepotrebna inicijativa i sredstvo da se zadovolje, kako kaže, patološka očekivanja onih koji ne vole rusko pravoslavlje i rusku kulturu. Povodom te vesti, on je na Telegramu napisao da su se „sankcije od sredstva za postizanje nekih, iako sumnjivih političkih rezultata, pretvorile u svrhu samih sebe, u način da se dokaže da će se taj proces nastaviti, suprotno logici i zdravom razumu, kao i da se sankciona histerija pretvorila u opsesiju“.

Veru ne treba uplitati u političke interese

Aleksandar Volkov sa žaljenjem konstatuje da evropski zvaničnici ne shvataju da se verski lideri, kao i vera, nalaze van politike. “Time pokazuju koliko su neprosvećeni“, kaže sagovornik Sputnjika uz poruku da je potpuno neprihvatljivo mešati crkvu u političke interese. „Ruska pravoslavna crkva je uvek bila i ostaće iznad politike. Ona poziva na mir i međusobno razumevanje. U ovoj situaciji, crkva će apelovati na pronalaženje načina za rešavanje sukoba mirnim putem“, ističe Volkov.
Isto mišljenje deli predsednik fondacije „Osnovanije“ Aleksej Anpigolov. Evropski političari se, kaže Anpigolov, nepromišljeno i bez dužnog poštovanja mešaju u veru.
„Svaki rat će se završiti, ali raskol koji Evropljani sada pokušavaju da unesu u veru će ostati. Zapravo, oni kopaju rupu u koju će sutra sami upasti“, smatra ekspert.

Nemaju granice

Volkov je pak uveren da će eventualne sankcije EU protiv ruskog patrijarha u krajnjem ishodu negativno uticati na samu Evropu kao kontinent koji je udarao temelje hrišćanskog pogleda na svet. „Sama činjenica što pominju poglavara RPC govori o tome da je evropski sistem izgubio moralne koordinate. Oni ne znaju za granicu. Ovaj potez se može smatrati korakom ka uvođenju sankcija ljudima koji ispovedaju pravoslavlje“, konstatuje sagovornik.
Oni pokušavaju, kako kaže Volkov, da uvrede i ponize poglavara Kirila, iako je jasno da taj plan neće uspeti. „Patrijarh je uvek bio i ostaće vođa višemilionske RPC koja uključuje pastvu ne samo u Rusiji, već i u mnogim drugim zemljama, između ostalog, evropskim“, naglašava ekspert.

Hrišćane progone zbog verskih uverenja

Volkov upozorava i da bi ovaj potez bio znak da Rusija i EU niti imaju, niti će imati išta zajedničko. „Mi ćemo nastaviti da živimo u svetu u kom će hrišćani biti sve više progonjeni zbog verskih uverenja“, kaže on.
Ekspert se, bez obzira na situaciju, ipak nada da će pravoslavna i Rimokatolička crkva naći dodirne tačke.
„Očekujem da među našom katoličkom braćom postoje ljudi koji jasnije shvataju hrišćanstvo, kao i dešavanja u svetu“, ističe on.
Podsetimo, EU je još početkom maja, zbog ukrajinske krize, predložila uvođenje restriktivnih mera protiv patrijarha Kirila, za šta se izjasnio i Borelj.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova ironično je prokomentarisala planove Evropske unije.
„Borelj je rekao da patrijarh Kiril treba da bude uključen na crnu listu EU. Neka se mole da poglavar ne uključi njih na svoj spisak. Mada, i bez toga, odavno se niko ne moli za zdravlje Evropske unije“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala