Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Najlepše plaže Srbije /foto/

CC0 / Vikipedija/Ant83 / Srebrno jezero
Srebrno jezero - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
U Srbiji postoje mnoga lepa mesta sa predivnim plažama na kojima možete uživati skoro kao na moru. Predstavljamo vam najlepše plaže Srbije.

Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera svojom lepotom mame posetioce iz cele države. Ona privlače skrivenim i mirnim plažama, dobrim provodom i zabavom, idealnim vetrom za jedriličare. Zbog sedam jezera Belu Crkvu zovu grad jezera, a najpopularnija su Gradsko jezero, Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara. Ostala nisu urbanizovana, pa predstavljaju raj za ronioce i strastvene pecaroše.

Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca, između planina Zlatara i Murtenice, na 10-15 km od Nove Varoši.
Zlatarsko jezero je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda i treće je po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Plovno je svojim najvećim delom i vožnja čamcem po njemu je jedinstven doživljaj. Obala bistrog Zlatarskog jezera je uređena sa pontonskom plažom i bazenom za decu, kao i terenom za odbojku na pesku. U Vizitorskom centru je moguće okrepiti se i popiti piće.
Česti gosti su biciklisti, planinari, lovci i ribolovci.

Srebrno jezero

Jedan deo plaže na takozvanom srpskom moru je uređen, prekriven šljunkom i dodatno podeljen na dva dela. U prvom delu plaže možete slobodno staviti svoje peškire, dok je drugi deo u sklopu kafica, gde možete iznajmiti komplet ležaljke i suncobran.
Ako volite prirodnu hladovinu, možete naći svoj kutak u produžetku plaže na uredno pokošenoj travi, ispod krošnje nekog drveta. U svakom slučaju, dođite ranije.
Pri ulasku u jezero sa plaže voda je veoma plitka i dubina se postepeno povećava, što je posebno važno roditeljima sa malom decom.

Zemunski Lido

Zemunska plaža Lido nalazi se na severnom vrhu Velikog ratnog ostrva na Dunavu. Ovo je jedina oblast na čitavom ostrvu gde je dozvoljena bilo kakva urbanizacija, dok je ostatak zakonom zaštićen. Isprva je Lido nastao kao divlja plaža koja je služila kao zemunska i novobeogradska alternativa Adi Ciganliji, a do početka 21. veka do plaže je bilo moguće doći jedino čamcem. Poslednjih petnaestak godina do Lida se dolazi pontonskim mostom, na plaži su i spasioci i ambulantni brodić. Lido je pod zaštitom države kao prirodno dobro od 2005. godine. Zbog divne vegetacije, ptica i celokupnog okruženja mnogi vole ovu plažu, iako kažu da voda nije najbistrija.

Bela stena, Pančevo

Ovo prelepo ostrvce u blizini Pančeva, na adi Forkontumac uzvodno od ušća reke Tamiš, poznato je po vikendicama, restoranima, hladovini i netaknutoj prirodi, a pre svega po divnoj plaži sa sitnim, belim peskom. Plaža je uredna, čista i prostrana, savršena za letnje sportske aktivnosti, ali i leškarenje, sunčanje. Tu je i deo sa prirodnim hladom i deo na otvorenom, na suncu, a ako biste da zauzmete svoje mesto u hladu u toplim danima, trebalo bi da poranite jer su velike gužve.

Plaža Tekija, Dunav

U najlepšem delu Nacionalnog parka Đerdap, na samoj obali Đerdapskog jezera, pod suncem, čista, uredna, nalazi se Tekija. Kažu da je to mesto gde je Dunav najlepši.
Tekija je jedan od najboljih izbora za letovanje u Srbiji najpre zbog lepe, peskovite plaže, ali i jer je Tekija okružena brojnim turističkim atrakcijama, znamenitostima i prirodnim rezervatima, te je idealna polazna tačka za obilazak.

Peskara, Zrenjanin

Na pet kilometara od centra Zrenjanina leže tri jezera nazvana Peskara. Zbog prirodno čiste vode i atraktivne lokacije, građani se godinama tamo rado kupaju i uživaju. Tokom sezone tu je i spasilačka služba, a posetioci mogu potražiti osveženje i u nekom od ugostiteljskih objekata. A posle celog dana na kupalištu uveče uživajte u divnom zalasku sunca, koje se ogleda u mirnoj jezerskoj vodi.

Borsko jezero

Na 17 km od Bora, u podnožju planine Crni vrh, nalazi se pravi biser borskog turizma. Jezero je nastalo 1959. godine pregrađivanjem Brestovačke reke. Prostire se na oko 30 hektara, a dubina vode ide i do čak 48 metara. U letnjim mesecima voda dostiže 25 stepeni, što je idealno za sve koji dolaze iz raznih Srbije. Na obalama jezera se nalazi nekoliko uređenih betonskih, šljunkovitih, travnatih i jedna peščana plaža. Svud okolo su šume, zeleni proplanci i livade. Borsko jezero je jako čisto, pa je omiljeno među sportskim ribolovcima istočne Srbije. Na obali su vile, hoteli, vikendice gde možete da potražite smeštaj.

Sremska Mitrovica

Gradska plaža u Sremskoj Mitrovici, takozvani Brioni, jedna je od omiljenih lokacija Mitrovčana tokom leta. To je oduvek bili mesto dobrog provoda i oaza odmora, a brojni sadržaji sportsko-rekreativnih i ugostiteljskih objekata dovoljan su razlog da ovo kupalište bude sve posećenije. Jedna od najlepših plaža u Srbiji nudi bogat sadržaj i za odrasle i za decu. O bezbednosti brine spasilačka ekipa.

Erdevičko jezero

Jezero Bruje se nalazi na izlazu iz Erdevika prema Ljubi i svojim šarmom već godinama privlači kampere, pecaroše, bicikliste i kupače. Kad su velike vrućine, a vi ne volite gužvu, u blizini je i jezero Moharač, koje se, takođe, nalazi u Erdeviku. Duboko je oko pet metara, dugačko jedan kilometar, a široko 300 m. Na putu prema Banji se lagano sužava. Voda u jezeru je čista jer se napaja izvorskom vodom, prenosi portal Nova.
Društvo će vam praviti i razne ptice poput labudova i pataka, a možda vidite i čaplje i rode. Odmah pored jezera se nalazi i bazen, koji ponekad radi u letnjem periodu, a puni se vodom iz jezera.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala