- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izveštaj MIP RF o kršenju prava Rusa u inostranstvu; Na udaru je i ruski ambasador u Londonu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Rusko Ministarstvo inostranih poslova objavilo je izveštaj pod nazivom „O kršenju prava ruskih državljana i sunarodnika u inostranstvu“. Izveštaj obuhvata 37 država, a između ostalog se navodi da se napadi na ruska diplomatska predstavništva dešavaju samo u zemljama koje uvode sankcije Rusiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Osnovne teze izveštaja Ministarstva su:
- Registrovano je drastično pogoršanje kada je reč o poštovanju prava ruskih državljana u inostranstvu, pojavila se „totalna diskriminacija Rusa koja šokira svojom surovošću“,
- Napadi na ruska predstavništva u inostranstvu su planirane akcije koje se događaju samo u zemljama koje uvode sankcije protiv Rusije,
- Postojanje i minimalne veze sa Rusijom u Americi sada može da bude razlog za fizičko nasilje,
- Od početka specijalne vojne operacije više od 5.000 građana Ukrajine obratilo se Ministarstvu spoljnih poslova Rusije sa informacijama o teroru od strane osoba kojima je dato oružje,
- Diskriminacija dece koja imaju rusko državljanstvo ili ruske korene u zapadnim zemljama posebno izaziva uznemirenje,
- Niz država pokušava da prikrije nacističku suštinu politike Kijeva.
Kako se ističe, kršenja prava Rusa od strane ‘kolektivnog Zapada’ su masovna.
„Među najraširenijim slučajevima su: odbijanje pružanja čitavog niza usluga (obrazovnih, medicinskih, bankarskih), uvođenje mera protiv ruskog biznisa, zaplena imovine ruskih državljana, zahtevi pod prinudom da se ruski državljani javno pokaju ili osude postupke ruskih vlasti, isključivanje sa sportskih takmičenja, muzičkih manifestacija, napadi, pretnje, uvrede, namerno uništavanje imovine i diskriminacija: otpuštanje sa posla, iseljavanje ruskih porodica iz stanova bez obzira na ugovor o iznajmljivanju i drugo“, navodi se u izveštaju.
Kao jedan od primera navodi se slučaj ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina kojem su u rezidenciji isključili dugme za alarm.
U izveštaju se takođe navodi da su ruskim diplomatama u Britaniji ograničena prava na zaštitu i bezbednost, pravo na rad i uslovi rada.
„Konkretno, radi se o ograničavanju pristupa bankarskom računu ambasade, odbijanju zvaničnog prodavca automobila BMW da servisira vozni park ambasade, isključivanju tzv. dugmeta za alarm u zgradi ambasade i rezidenciji ambasadora, kao i rezidenciji izvan grada, ulasku na teritoriju rezidencije izvan grada i uništavanju imovine “, navodi se u izveštaju.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
RUSIJA
Zaharova: Ko ne vidi i ne čuje šta se sada dešava - slep je i gluv
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala