- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

CANU protiv HAZU: Hrvati previše traže od Crne Gore

CC BY 2.0 / Herbert Frank / Podgorica
Podgorica - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2022
Pratite nas
Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) kritikovala je danas dokument hrvatske Akademije kojim se državnom rukovodstvu Hrvatske daju preporuke za zaštitu nacionalnih interesa u vezi s pregovorima o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju (EU).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

CANU je dokument Hrvatske akademije nauka i umjetnosti (HAZU) okarakterisala kao "ultimativan" i ocijenila da "ne vodi ka dijalogu među našim državama i nacijama", saopštila je CANU posle sjednice svog predsjedništva.
HAZU je u maju objavila dokument "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom u pogledu njihova ulaska u Europsku uniju", a o tome je, po navodima hrvatskih medija, februara ove godine obavijestila državno rukovodstvo u Zagrebu.
U dijelu dokumenta koji se odnosi na Crnu Goru, hrvatskom rukovodstvu se sugeriše da se prije njenog prijema u EU reši čitav niz pitanja - od konačnog razgraničenja na kopnu i moru, preko zahtjeva za izvinjenje za "počinjena zla" tokom rata 1990-ih godina, zahtjeva za plaćanje ratne odštete, vraćanja odnijetog kulturnog blaga, garantovanih mjesta za Hrvate u Skupštini Crne Gore i drugo.
HAZU traži i "uzdržavanje Crne Gore u istraživanju i eventualnoj eksploataciji ugljovodonika u dubljem dijelu Južnojadranske kotline", "tražiti oproštaj Hrvatske za počinjena zla, prestati s prisvajanjem hrvatske kulturne baštine, posebno književne..." - piše u dokumentu HAZU.
Predsjedništvo CANU je ocenilo da je "važno da se nacionalne akademije vode umnošću i kulturom dijaloga u afirmisanju nacionalnih interesa, ali ne na štetu drugih".
"Istorijsko iskustvo nas uči da projekti nacionalnih akademija o zaštiti nacionalnih interesa sa pretenzijama koje zadiru u teritorijalni integritet i kulturni identitet drugih država i nacija na ovom prostoru nisu donijeli ništa dobro", ukazali su akademici, već da "danas, kada se primarno traži jedinstvo u Evropi, smatramo da sva otvorena pitanja u bilateralnim odnosima treba rješavati u dobroj vjeri, polazeći od evropskih vrijednosti".
Po ocjeni CANU, dokument HAZU je "više preporuka za eventualni ultimatum" hrvatskim političkim elitama u odnosu na druge, "a manje savjet koji vodi kompromisu s drugima".
"Zato ovakvi dokumenti nijesu put ka dijalogu među našim državama, društvima i nacijama, a koji treba da se zasniva na evropskim vridnostima kojima težimo", piše u saopštenju CANU.
CANU izražava nadu da će pregovori Crne Gore s EU biti nastavljeni "bez blokiranja" i da će se "otvorena pitanja rješavati uz uvažavanje međusobnih interesa".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala