- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Veliko otkriće u Egiptu: Pronađeno 250 sarkofaga sa mumijama i 150 bronzanih statua /foto/

© AFP 2023 / KHALED DESOUKILice na jednom od sarkofaga koji datira iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) nakon što ga je otkrila misija koju je predvodio egipatski Vrhovni savet za antikvitete, u Bubastijanu groblje na nekropoli Sakara, jugozapadno od glavnog grada Egipta.
Lice na jednom od sarkofaga koji datira iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) nakon što ga je otkrila misija koju je predvodio egipatski Vrhovni savet za antikvitete, u Bubastijanu groblje na nekropoli Sakara, jugozapadno od glavnog grada Egipta. - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Egipatski zvaničnici za antikvitete predstavili su riznicu dragocenih predmeta starijih od 2.500 godina, koji su nedavno otkopani na legendarnoj nekropoli Sakara.
Egipatska arheološka misija je otkrila ogroman broj kovčega i bronzanih statua na lokaciji u blizini čuvene Džoserove stepenaste piramide, oko 24 kilometra od glavnog grada Kaira, izvestile su „Nacionalne vesti“.
Pozivajući se na generalnog sekretara egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete Mustafu Vazirija, u izveštaju se navodi da se novi arheološki nalaz sastoji od 250 sarkofaga i 150 malih bronzanih statua bogova i boginja, između ostalih antikviteta.
© AFP 2023 / KHALED DESOUKISarkofazi koji datiraju iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) prikazani su nakon što ih je otkrila misija koju je predvodio egipatski Vrhovni savet za antikvitete, na groblju Bubastijan na nekropoli Sakara, jugozapadno od egipatske prestonice 30. maja , 2022.
Sarkofazi koji datiraju iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) prikazani su nakon što ih je otkrila misija koju je predvodio egipatski Vrhovni savet za antikvitete, na groblju Bubastijan na nekropoli Sakara, jugozapadno od egipatske prestonice 30. maja , 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Sarkofazi koji datiraju iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) prikazani su nakon što ih je otkrila misija koju je predvodio egipatski Vrhovni savet za antikvitete, na groblju Bubastijan na nekropoli Sakara, jugozapadno od egipatske prestonice 30. maja , 2022.
Vaziri je navodno izložio samo deo blaga, koji se sastoji od 35 oslikanih drvenih kovčega. Smatra se da su sarkofazi, koji datiraju iz kasnog perioda istorije starog Egipta, u dobrom stanju jer svi sadrže mumije.
„Veoma sam ponosan što su ovo otkriće napravili Egipćani, a ovo neće biti poslednje otkriće ovde“, rekao je Vaziri.
Zvaničnici su takođe predstavili otkriće „retkog“ papirusnog svitka koji bi mogao da bude prikaz poglavlja koje pripada „Knjizi mrtvih“, tradiciji pogrebnih tekstova koja datira još iz Starog kraljevstva.
Štaviše, božanstva kao što su Anubis, Amun, Hator, Izida, Min, Nefertum, Oziris i Bastet – „zaštitnik“ oblasti u obliku mačke – nalaze se među statuetama prikazanim u velikoj staklenoj vitrini. Vaziri je navodno skrenuo pažnju na bezglavu figuru Imhotepa, glavnog graditelja faraona Džosera, koji je vladao Egiptom od 2630. do 2611. pre nove ere. U ponedeljak su predstavljene i dve veće statue boginja Izide i Neftide sa zlatnim crtama lica, koje jecaju od tuge.
Ovo otkriće je jedno od mnogih poslednjih godina u Sakari, nekropoli drevnog grada Memfisa. Od aprila 2018, egipatska delegacija je završila četiri iskopavanja na lokalitetu, a peto je zakazano za septembar nakon završetka vrelih letnjih meseci.
Mumije ljudi i životinja, sarkofazi, statue i drugi drevni egipatski artefakti otkriveni su u izobilju u Sakari. Kada su egipatski arheolozi počeli da iskopavaju ovo mesto 2018. godine, otkrili su 4.400 godina staru svešteničku grobnicu.
© AFP 2023 / KHALED DESOUKIStatuete koje prikazuju egipatske boginje Izide i Neftide pronađene u kovčegu koji datira iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) na groblju Bubastijan na nekropoli Sakara, jugozapadno od glavnog grada Egipta, 30. maja 2022.
Statuete koje prikazuju egipatske boginje Izide i Neftide pronađene u kovčegu koji datira iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) na groblju Bubastijan na nekropoli Sakara, jugozapadno od glavnog grada Egipta, 30. maja 2022. - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Statuete koje prikazuju egipatske boginje Izide i Neftide pronađene u kovčegu koji datira iz egipatskog kasnog perioda (oko petog veka pre nove ere) na groblju Bubastijan na nekropoli Sakara, jugozapadno od glavnog grada Egipta, 30. maja 2022.
Kozmetički artefakti kao što su češljevi, narukvice, ogrlice, minijaturne saksije i ogledalo navodno su bili među ostalim otkrivenim antikvitetima koji su iz perioda od 3.200 godina iz Novog kraljevstva.
Prema izveštaju, svi artefakti će biti odneti u Veliki egipatski muzej, čiji se otvaranje očekuje u septembru, ili u Egipatski muzej na Tahriru, gde će biti proučeni pre nego što budu trajno izloženi. Vaziri je navodno predvideo „mnoga iznenađenja“ i izrazio nadu da će tim otkriti grobnicu Imhotepa, koji je „promenio arhitekturu“ podižući ono što se smatra najstarijim kamenim spomenikom velikih razmera na svetu.
Arheološka iskopavanja - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Izuzetno otkriće: U ranohrišćanskoj crkvi u Solunu sahranjen gotski ratnik
Detalj sa luksuzne starorimske kočije nađene na arheološkom nalazištu u Pompeji - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Potpuno dešifrovan genom muškarca iz Pompeje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala