- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski demineri proverili 2.600 hektara teritorije DNR i LNR

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaRuski demineri u Hersonskoj oblasti
Ruski demineri u Hersonskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Ruska vojska i spasioci proverili su više od 2.600 hektara tokom deminiranja na teritoriji DNR i LNR, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, u protekla 24 sata provereno je 23 hektara. Pregledano je i 35 objekata, među kojima 13 društveno značajnih objekata, kao i jedan most i 9,64 kilometra saobraćajnica.
„Otkriveno je i deaktivirano 12.880 eksplozivnih predmeta, od čega 195 tokom prethodnog dana“, dodao je Mizincev.

Ukrajinske snage nastavljaju da postavljaju naoružanje u bolnice

Mizincev je istakao da pripadnici ukrajinskih snaga nastavljaju da raspoređuju naoružanje i opremaju položaje u medicinskim ustanovama.
Prema njegovim rečima, ukrajinske oružane formacije nastavljaju da koriste objekte medicinske infrastrukture u vojne svrhe. Istovremeno, krijući se iza civila kao „živog štita“, gađaju jedinice Oružanih snaga Rusije, provocirajući ih na kontranapad, da bi ih kasnije optužile za ubijanje civila i neselektivno granatiranje.
„U zgradi bolnice u Harkovu vatreni položaji postavljeni su na gornjim spratovima, skladište municije nalazi se u podrumu, dok se medicinsko osoblje i pacijenti prisilno drže u prostorijama“, istakao je general.
U naselju Časov Jar u DNR, u zgradama gradske bolnice broj 3 smešteni su ranjeni pripadnici ukrajinskih neonacističkih formacija. Civili, uključujući i teško bolesne, bili su primorani da pod pretnjom odmazde napuste ustanovu, a na prilazima klinike jedinice Oružanih snaga Ukrajine rasporedile su kontrolne punktove i opremile vatrene položaje.
Osim toga, prema njegovim rečima, u Odesi u zgradi bolnice broj 9, ukrajinski neonacisti su opremili uporište, dok su u blizini postavljena oklopna vozila i artiljerija. U Kramatorsku u DNR, u dečjoj poliklinici broj 3 opremljeno je uporište, minirani prilazi zgradi, osoblje poliklinike i pacijenti, uključujući i decu, nasilno se drže u podrumu.
On je naglasio da ove i slične činjenice, uprkos brojnim izjavama Ministarstva odbrane Rusije, ostaju bez pažnje SZO.
„Još jednom pozivamo sve međunarodne organizacije i pre svega Svetsku zdravstvenu organizaciju da utiču na zvanični Kijev i preduzmu efikasne mere u cilju sprečavanja korišćenja medicinske infrastrukture u vojne svrhe“, dodao je Mizincev.
Mizincev je dodao da su u prethodna 24 časa iz opasnih područja DNR, LNR i Ukrajine bez učešća Kijeva evakuisane 20.043 osobe, među kojima 2.886 dece.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala