- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Zapad pokušava da spreči formiranje multipolarnog sveta

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje pokušavaju da mobilišu sve druge zemlje pod svoje okrilje, koristeći situaciju u Ukrajini i oko nje kao izgovor, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Naravno, ovi procesi (u svetu) predstavljaju prekretnicu. U toku je formiranje multipolarnog sveta, a naše zapadne kolege, koje žele da zadrže i prošire svoju dominaciju na sve regione, pokušavaju da spreče ove procese. Oni pokušavaju da mobilišu pod svoje okrilje sve druge zemlje, koristeći situaciju u Ukrajini i oko nje kao izgovor“, rekao je ministar tokom sastanka sa generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Huseinom Ibrahimom Tahom.
Ova situacija odražava duboko ukorenjene probleme koji su se dugi niz godina nagomilavali u Evropi, prvenstveno u vezi sa odbijanjem zemalja NATO-a da ispune obećanje dato Sovjetskom Savezu da neće proširivati Alijansu na istok, istakao je Lavrov.
„Ocenili smo izbalansiran, objektivan stav Organizacije islamske saradnje, kao i Lige arapskih država i Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u vezi sa onim što se dešava. Nadam se da će i naši zapadni partneri u nekoj fazi shvatiti potrebu da se sagledaju svetski problemi, dogovore načini njihovog daljeg razvoja od strane međunarodne zajednice ne na osnovu diktata, već na osnovu principa Povelje UN, pre svega principa koji podrazumeva poštovanje suverene ravnopravnosti država“, naglasio je ministar.
„Spremni smo za takav dijalog, ali isključivo na ravnopravnoj osnovi i uzajamnom poštovanju“, dodao je on.
Lavrov je u ponedeljak započeo radnu posetu zemljama Persijskog zaliva. Prvo je otišao u Bahrein, a u utorak je ministar stigao u Rijad.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala