- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Investitori iz „Tvitera“ tuže Ilona Maska: Kupio akcije po veštački niskoj ceni

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo društvene mreže Tviter na ekranu telefona
Logo društvene mreže Tviter na ekranu telefona - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2022
Pratite nas
Grupa investitora u kompaniji „Tviter“ podigla je tužbu protiv Ilona Maska i platforme zbog njegove ponude za preuzimanjem ove društvene mreže koja je vredna 44 milijarde dolara.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Time je saga o prodaji „Tvitera“, koja traje već više od mesec dana obeleženih različitim previranjima, dobila novu dimenziju i signal da je pitanje iz dana u dan sve kompleksnije, a konačan dogovor sve dalji.
Najnovija tužba grupe investitora u „Tviteru“, kako navode, odnosi se na njihove navode da je izvršni direktor „Tesle“ uštedeo sebi 145 miliona evra (156 miliona dolara) tako što nije otkrio da je zapravo do 14. marta već kupio više od pet odsto kompanije. Oni sada traže da budu sertifikovani kao klasa i da im se dodeli neodređeni iznos od kaznene i kompenzacione štete.
Takođe, naveli su da je i kompanija imala obavezu da istraži Maskovo ponašanje. Investitori su rekli da je Mask nastavio da kupuje akcije nakon toga, i da je na kraju početkom aprila otkrio da je vlasnik 9,2 odsto kompanije, navodi se u tužbi koju su predali sudu u San Francisku, preneo je „Blic biznis“ pozivajući se na „Juronjuz“.
„Odlaganjem otkrivanja svog udela u „Tviteru“, Mask se upustio u tržišnu manipulaciju i kupio akcije „Tvitera“ po veštački niskoj ceni“, rekli su investitori predvođeni Virdžinijom Vilijamom Haresnikom.
Ni Mask a ni njegovi advokati se nisu ovim povodom oglašavali, a i „Tviter“ je odbio da komentariše.
Investitori su rekli da je nedavni pad „Teslinih“ akcija doveo Maskovu sposobnost da finansira kupovinu „Tvitera“ u „veliku opasnost“ pošto je založio svoje akcije kao kolateral da bi obezbedio kredite koji su mu potrebni za kupovinu kompanije. „Tesline“ akcije trgovale su se oko 700 evra u četvrtak popodne, što je pad u odnosu na 930 evra početkom aprila.
„Vol strit džurnal“ navodi da je nakon što je Mask otkrio svoj udeo, istragu pokrenula i američka Komisija za hartije od vrednosti. Oni sada zahtevaju od svakog investitora koji je kupio udeo veći od pet procenata, da otkrije svoj udeo u roku od 10 dana.
Investitori su takođe rekli da je Maskova javna kritika kompanije, uključujući tvit od 13. maja, u kojem se navodi da je otkup „privremeno na čekanju“ pokušaj da utiče na dalji pada cena akcija.
Direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2022
SVET
Cenkanje na vidiku: Komplikuje se Maskova kupovina Tvitera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala