Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Deca Srbije će dobiti najbolju negu“: Vučić i Varhelji obišli radove na izgradnji Tiršove 2 /video/

Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji obišli su radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike "Tiršova 2", koja se finansira delom iz donacije EU, a delom iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope (CEB).
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je izjavio da bi nova dečja bolnica “Tiršova 2” trebalo u potpunosti da bude završena na proleće 2025. godine, i da je to jedan od najvažnijih projekata, jer ako ne ulažemo u zdravlje naše dece, kao da nismo uložili ni u šta.
“Ovo mesto za izgradnju dečje bolnice je impresivno, ogromne veličine, veće od fudbalskog terena”, konstatovao je on.
Vučić je ukazao da bi pripremni radovi, koji su i najkomplikovaniji, trebalo da budu gotovi do novembra, nakon čega se kreće u izgradnju neophodnih kapaciteta.
Na ukupno 60.000 kvadrata prostiraće se nova bolnica, od čega će na 40.000 biti medicinski prostor, a ostalo je predviđeno za garaže, magacine, parkinge, sve što je potrebno, da bi jedan ovakav “klinički centar za decu” mogao da postoji.
“Ovo je mesto gde su sve bolnice, gde smo mnogo uradili, mnogo napravili. Klinički centar Srbije je impresivan, ali bez centra za lečenje dece, ne bi bio dovoljan, jer ako ne ulažemo u zdravlje dece, kao da nismo uložili ni u šta. Onda malo šta vredi”, poručio je Vučić.
Ukazao je da je Evropska unija za projekat izgradnje dečje bolnice izdvojila 35 miliona evra, poklona za Srbiju, zbog čega im je veoma zahvalan.
“Oni nama daju za džabe 35 miliona evra, da bismo mi izgradili velelepnu bolnicu. To je fantastična stvar i ogromna vrednost njihove podrške”, rekao je Vučić.
On je naglasio da će Tiršova 2 biti najmodernije urađena bolnica, sa najsavremenijom opremom, i tehnologijama za lečenje dece, ne samo u Srbiji, već sve dece u regionu.
“Verujem da ćemo do proleća 2025. godine imati potpuno novu bolnicu”, rekao je Vučić i dodao da se ideja stara decenijama sada ostvaruje.
“Trebalo je da prođe 33 godine od razumevanja da nam je nešto potrebno, do akcije”, dodao je Vučić.
Zahvalio je svima koji su angažovani na ovom projektu i zamolio ih da sve ubrzaju, kako bi radovi bili gotovi na vreme, a posle, kaze, od velikih projekata sledi izgradnja Onkologije.
U tom kontekstu, obratio se Varheljiju i rekao mu da će i za to tražiti sredstav od EU.
“Gledajte koliko para imate, bićemo zahvalni za pomoć. Da se i vi ponosite nama, kao zemljom kandidatom, a i mi vama”, rekao je Vučić.
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić

Varhelji: Zdravlje će se u budućnosti još više ceniti

Varhelji je posle obilaska završnih radova na izgradnji Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" izjavio da će sa tim zdravstvenim objektom deca u Srbiji dobiti najbolju zdravstvenu negu u Evropi, a možda i u svetu.
"Veoma sam zadovoljan što sam video ovakve stvari u Srbiji, vladu i predsednika koji svi isto misle - da je zdravlje naše dece najvažnije", rekao je Varhelji.
Istakao je da je taj projekat možda jedini pozitivan efekat kovida, pošto se o njemu počelo razmišljati zbog pandemije.
Varhelji je rekao da su u Evropi, takođe shvatili da će se zdravlje u budućnosti još više ceniti.
"Zbog toga mi je neverovatno zadovoljstvo što sam deo ovog projekta. EU nikada nije podržala ovako veliki projekat u zdravstvu kao ovde, mi ovako investiramo u buduće generacije i nove tehnologije, ali ne samo u sjajnu opremu već i u vrstu znanja. Deca Srbije će dobiti najbolju moguću negu u Evropi, a možda i u svetu", naglasio je evropski komersa.
Dodao je da je veoma srećan da je plan na kome su radili skoro već dve godine mobilisao skoro trećinu BDP-a celog Balkana i dodao da je to potpuno novi pristup koji sada donosi plodove.
"Ovo je veoma dobar projekat. Radimo drugačije stvari ovih dana, pokušavamo da budemo od većeg značaja zbog izazova u regionu i želimo da nešto zajedno stvaramo, da se ekonomski plan napravi za ceo region. Želimo ne samo da budemo važni, već da budemo važni za ljude i menjamo im živote. Fokusirani smo na doprinose građanima, gde se vidi najveća razlika i nadamo se da će ovaj primer to i pokazati", istakao je Varhelji.
Izrazio je zadovoljstvo zbog toga što vidi da radovi napreduju i što će "Tiršova 2" za manje od tri godine postati stvarnost.
Gradnja "Tiršove 2" na 57.000 metara kvadratnih koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove procenjeno da je potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme.
Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheljijem, obišli su i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.
© Sputnik / Lola ĐorđevićGrađevinski radovi
Građevinski radovi - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Građevinski radovi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala