Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U trenutku kada energija postaje najkritičniji faktor proizvodnje – za Srbiju nema zime

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaAmursko postrojenje za preradu gasa
Amursko postrojenje za preradu gasa - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
U trenutku kada energija postaje najkritičniji faktor proizvodnje jako je bitno da se obezbedi dovoljno energije za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, pa je u tom smislu gasni aranžman Srbije i Rusije i očekivan i dobar, kaže dr Goran Radosavljević, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Komentarišući saopštenja srpske i ruske strane da će se od 1. juna nastaviti nesmetani transport ruskog gasa ka Srbiji, a da će novi aranžman biti potpisan na tri godine za kontinuiranu isporuku 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, Radosavljević kaže da bi iz ekonomskih i geopolitičkih razloga, ali i zbog zime koja nam predstoji, bilo dobro da se ovaj sporazum što pre postigne.

Za Srbiju nema zime

„Po energetskom bilansu za 2022. godinu, Srbiji će biti potrebno tri milijarde kubnih metara gasa i 2,2 milijarde su dogovorene po naftnoj formuli, a ostaje da se vidi šta će biti sa cenom za dodatnih 800.000 kubnih metara gasa”, kaže nekadašnji generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije u emisiji „Energija Sputnjika”.
Značaj stabilnog snabdevanja gasom Radosavljević ilustruje činjenicom da će nove investicije u Srbiji, koje bi vodile privrednom rastu, kao energent svakako koristiti gas.
„Industrija kod nas u finalnoj potrošnji učestvuje sa 55 posto, dok domaćinstva učestvuju sa nešto više od 20 posto. Dakle, industrija će u narednom periodu ostvariti najveći rast potrošnje, a ako nema gasa ta industrija će da stane. Dok građani u kratkom roku mogu da se preorijentišu na struju ili neke druge izvore, privreda ne može. Dakle, ako očekujemo privredni rast i oporavak u narednim godinama, očekujemo da će nam trebati i više gasa nego što je to predviđeno za 2022. godinu, pa se uvek postavlja pitanje šta je sa tom dodatnom količinom”, kategoričan je Radosavljević.

Razvijati skladišta gasa

Pitanje dodatnih količina se, pojašnjava gost Jelice Putniković, delimično rešava skladištenjem gasa koji se kupuje tokom leta, kada su cene niže, kako bi se te usklaštene količine koristile ako iz bilo kog razloga dođe do prekida snabdevanja gasom ili do povećane tražnje.
„Na žalost, mi od 2011. godine nismo dalje razvijali ta skladišta pa mislim da je to jedan pravac koji bi pod hitno trebali da razvijamo, samostalno ili sa inostranim partnerom. Svakako je bolja situacija da je gas kod nas, a da nije u potpunosti u našem vlasništvu, nego da uopšte nije na našoj teritoriji. Naime, mi jesmo zakupili neka skladišta u Mađarskoj, što je dobro i govori da se pripremamo za neke vanredne situacije, ali šta ako Mađari, na primer, u slučaju da dođe do vanredne situacije, kažu da ne mogu da ispune taj ugovor? U energetici je to, na žalost, čest slučaj i ta pitanja će se u narednim godinama sve češće postavljati”, smatra Radosavljević.
Energetska bezbednost sada poprima neke druge razmere, pa je, smatra on, ne samo potrebno da Srbija gradi gasna skladišta, već i da se u budućnosti pridružuje inicijativama gradnje LNG terminala.
Grčka, mislim, počinje da gradi još dva ili tri, a verovatno će sa tim početi i Bugarska. Dakle, nije bitno od koga ćete na kraju kupiti gas, ali treba da diversifikujete načine dopremanja”, uveren je gost „Energije Sputnjika”.

Gas dominantan energent i u narednoj deceniji

Gas, ističe Radosavljević, uprkos trenutnim geopolitičkim okolnostima, neće izgubiti na važnosti u narednim godinama.
„Kada pogledate taj energetski miks – izlazite iz uglja, smanjujete potrošnju nafte kao finalne energije, obnovljive izvore niste u dovoljnoj meri proizveli i oni u proizvodnji u Evropi učestvuju sa svega jednom četvrtinom od ukupnih izvora, jasno je da će u narednih pet, deset ili petnaest godina gas i dalje biti dominantan. Možda će se izvor dopremanja tog gasa u Evropu malo promeniti, ali to u ovom trenutku ne možemo da predvidimo. Ovaj otklon Evrope od ruskog gasa koji dolazi gasovodima će ubrzati izgradnju LNG terminala, ali kada se u jednom trenutku u budućnosti na tržište potpuno izađe sa tečnim gasom, i na tom tržištu će Rusija biti značaj prodavac“, naglašava Goran Radosavljević.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio takve uslove da ćemo imati najbolju cenu gasa u Evropi i sigurno snabdevanje tokom zime. Reč je o ceni po takozvanoj naftnoj formuli, što znači da će cena gasa biti od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala