- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Jedna od najmisterioznijih pojava u Hrvatskoj: Drevna tajna formacije na Pagu /video/

© Foto : Jutjub/Balkan UFOPaški trougao
Paški trougao - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Formacija koja zapravo nije trougao, već nepravilni četvorougao s jednim tupim uglom, fenomen je koji godinama golica maštu mnogih znatiželjnika, a upravo činjenica da niko još nije sa sigurnošću uspeo da dokaže njegovo poreklo, kao ni način kako se Paški trougao uopšte našao na Pagu, daje mu dozu tajnovitosti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Brojne teorije koje se godinama nižu, čine ga jednom od najmisterioznijih pojava u Hrvatskoj.
Smešten je na 185 metara nadmorske visine, na brdu Tusto čelo na ostrvu Pag. Otkrio ga je hrvatski geodet Zdenko Grbavac 1999. godine, kada je prilikom merenja tla zapazio čudnovatu formaciju u krškom terenu. Grbavac je tvrdio da formacija ima dve stranice od 32 metara, jednu stranice od 22 metara i da je kamenje unutar trougla naoko svetlije od kamenja izvan njega.
“Odmah sam pomislio, jer se pre dosta govorili o NLO-ima nad Pagom, da je to trag spuštanja NLO-a . Žao mi je samo što nisam slikao rupe koje su bile u tlu. Ubacio sam merač u te rupe i one su bile duboke oko trideset centimetara, pa se činilo kao da je u tim rupama bilo nešto što je pridržavalo ono što se nalazilo na kamenjaru. Ja imam tu skicu, radi se o površini oko 500 metara i jasno se vidi oblik trougla”, rekao je Grbavac.
I dok jedni smatraju da je Paški trougao prirodni fenomen koji je nastao delovanjem mora, vetra i drugih meteoroloških uticaja kroz dugi niz godina, drugi veruju da je on delo vanzemljaskih sila.
Međutim, činjenica je da je otkriće Paškog trougla izazvalo ogromno zanimanje hrvatskih ufologa, a mesto je u posljednjih 23 godine navodno posetilo više od milion radoznalih posmatrača. Broj poseta se naročito povećao nakon reportaža o misterioznim svetlima koja su se navodno pojavljivala u blizini formacije.
Međutim, s povećanjem popularnosti, došlo je i do devastacije jer su mnogi posetioci nosili kamenje sa lokacije, zbog glasina o njegovim natprirodnim moćima i navodnoj lekovitosti.

Kamenje iz trougla izloženo ultraljubičastom svetlu isijava crvenu boju

Unutar ove formacije pronađeno je kamenje koje je izazvalo pažnju brojnih geologa, ali i ufologa.
“Kamenje unutar trougla okruglog je i valjkastog oblika što ukazuje na njegovu obradu. Dodatno, nakon izlaganja kamenja ultraljubičastim zracima uočeno je da kamenje isijava crvenu boju što upućuje da je termički obrađeno, po nekim teorijama, pre 12,000 godina.

Velika kataklizma

Isijavanje crvene boje za geologe nije nepoznata stvar. Kamenje takvu boju isijava ako je bilo izloženo jakim termičkim delovanjima kakva su na primer prisutna u vulkanima. Međutim, šta je moglo termički da deluje na kamenje pronađeno unutar Paškog trougla, s obzirom na to da na Pagu nisu zabeležene vulkanske aktivnosti?
Iako se geolozi slažu kako na području otoka Paga pre 12 000 godina, ali ni kasnije, nije bilo vulkanskih aktivnosti, geološka istraživanja su pokazala kako je baš pre 12 000 godina kamenje u Paškom trouglu poprimilo svojstva drugačija nego što ih ima okolno kamenje.
Stepen isijavanja crvenog je tokom vremena nestao do nivoa ispod 50 odsto. Crveno isijava deo kamenja koji je okrenut ka zemlji, dok gornji slojevi, izloženi atmosferskom delovanju, ne isijavaju crveno. Po stepenu isijavanja, geolozi su izračunali kako je termičko delovanje moralo da bude prisutno pre 12.000 godina, u vreme Velike kataklizme, odnosno Velikog potopa.

Brojne teorije

Za ufologe, Paški trougao je otisak svemirskog broda, a neki čak pretpostavljaju kako je to zapravo simbol koji upućuje ka zvezdi Sirius, dok su vernici Paški trougao protumačili kao znak Svetog Trojstva. Bilo je i teorija da je služio kao svetilište za vreme neolita...
Međutim, među ufolozima, ali i alternativnim istraživačima prošlosti sve je manje sumnji u to da je Paški trougao ostatak nečega što dokazuje da je na prostoru severne Dalmacije i Kvarnera u vreme koje je prethodilo Velikoj kataklizmi postojala visokorazvijena civilizacija.
Bilo kako bilo, jedno je sigurno – Paški trougao i dalje je misterija koja još uvek nema naučno objašnjenje i koja još uvek čeka da neko otkrije njegovu drevnu tajnu, prenosi portal Dnevno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala