- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Srbija obezbedila isporuke gasa za naredne tri godine | Energija Sputnjika

© Sputnik / Stefan ĐurićSrbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
I srpska i ruska strana saopštile su da će se od 1. juna nastaviti nesmetani transport ruskog gasa ka Srbiji. Novi aranžman biće potpisan na tri godine, za kontinuiranu isporuku 2,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Cena, po naftnoj formuli, što znači da će biti nešto veća od sadašnjih 270 dolar za hiljadu kubnih metara.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio takve uslove da ćemo imati najbolju cenu gasa u Evropi i sigurno snabdevanje tokom zime. Reč je o ceni po takozvanoj naftnoj formuli, što znači da će cena gasa biti od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.
Ostaje da se završe pregovori oko dodatnih 800.000 kubika gasa, jer Srbija zimi troši više od šest miliona dnevno, koliko će stizati prema novom aranžmanu.
Ostaje, takođe, da se vidi i kakve će biti reakcije Zapada na ovaj novi srpsko-ruski aranžman. Jer, gas nije samo berzanska roba već geopolitičko oružje, koje se poprilično koristi, pogotovo na relaciji takozvanih velikih sila ka zemljama poput Srbije, koje pokušavaju da zaštite svoje interese, insistirajući na tome da se geopolitički ne opredeluju.
O ekonomskim ali i geopolitičkim aspektima novog gasnog aranžmana Rusije i Srbije u današnjoj “Energiji Sputnika” Jelica Putniković razgovara sa ekonomistom dr Goranom Radosavljevićem, profesorom Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) i nekadašnjim generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS).
Energija Sputnjika
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala