- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Danska odbila da plati ruski gas u rubljama

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Danska energetska kompanija „Orsted“ saopštila je da neće preći na plaćanje ruskog gasa u rubljama, te stoga nije isključila prekid isporuka iz Rusije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„'Gasprom eksport' i dalje zahteva od kompanije 'Orsted' da plaća isporuke gasa u rubljama. Prema ugovoru nemamo nikakve pravne obaveze da to uradimo i više puta smo saopštili 'Gaspromu' da to nećemo učiniti. Rok za plaćanje je 31. maj i 'Orsted' će nastaviti da plaća u evrima. Stoga postoji rizik da će 'Gasprom eksport' prekinuti isporuke gasa 'Orstedu'“, navodi se u saopštenju kompanije.
Kako se ističe, prekid isporuka gasa predstavljao bi kršenje ugovora. Istovremeno se navodi da će Danska kupovati gas na evropskom tržištu.

„Pošto ne postoji gasovod koji vodi direktno iz Rusije u Dansku, Rusija neće moći direktno da prekine isporuke gasa Danskoj i prema tome Danska će i dalje moći da dobija gas. Međutim, to znači da će gas za Dansku u većoj meri morati da se kupuje na evropskom tržištu. Očekujemo da će postojati takva mogućnost“, saopštila je danska kompanija.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 31. marta ukaz prema kome neprijateljske zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama. Ruski lider je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovorenim količinama i cenama.
Srbija bi do 1. oktobra trebalo da isporuči prve količine gasa u Mađarsku - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Podkast
Srbija obezbedila isporuke gasa za naredne tri godine | Energija Sputnjika
Izdavanje novaca u ruskoj Pošti - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
RUSIJA
Grčka prešla na plaćanje gasa u rubljama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala