- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Sinjajevina je da daje sir i kajmak a ne da bude vojni poligon“: Poruka crnogorskih aktivista /foto/

© Foto : Ustupljeno SputnjikuCrnogorski aktivisti na Sinjajevini
Crnogorski aktivisti na Sinjajevini - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Na Sinjajevini nema mjesta vojnom poligonu, kaže za Sputnjik Milan Sekulović, aktivista građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“, povodom ponovnog pominjanja mogućnosti izgradnje vojnog poligona na tom lokalitetu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prilikom nedavnog razgovora potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića sa britanskom ambasadorkom Karen Medoks ponovo je otvoreno pitanje izgradnje vojnog poligona za vježbe i artiljerijska gađanja. Ta vijest nije promakla mještanima Sinjajevine koji se već dugo protive toj inicijativi.

Peticija protiv vojnog poligona na Sinjajevini

Dok u Vojsci Crne Gore kažu da Sinjajevina ostaje jedna od opcija, aktivisti građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ sa globalnom podrškom kreću sa potpisivanjem peticije protiv izgradnje poligona na planinskim pašnjacima.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSinjajevina
Sinjajevina - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Sinjajevina
„Borićemo se svim dozvoljenim sredstvima, ali nećemo dozvoliti da se naša planina bombarduje ili uništava na bilo koji način. Mi nudimo da Sinjajevina bude središte stočarstva, poljoprivrede i turistička destinacija u Crnoj Gori. To se poklapa sa Strategijom ekonomskog razvoja Crne Gore, gdje je apostrofirano da su razvoj poljoprivrede i turizma najvažniji. Eventualnim pretvaranjem Sinjajevine u vojni poligon izgubili bismo jedan ogromni poljoprivredni i turistički potencijal za Crnu Goru“, kaže Sekulović za Sputnjik.
On ističe da Sinjajevina može da snabdijeva čitavu Crnu Goru sa mliječnim proizvodima, a može da se organizuje i izvoz, to su proizvodi koji bi bili pravi crnogorski brend.
„Kilogram sira sa Sinjajevine prodaje se od četiri do osam eura, u zavisnosti kako se proizvodi. Kilogram kajmaka košta oko 20 pa do 25 eura. Ono što se sada promoviše kao organska proizvodnja na Sinjajevini je uvijek bilo prisutno. Tamošnjim stadima se ne daju nikakvi suplementi za bolje i kvalitetnije mlijeko, samo prirodna hrana, trava, pa je mlijeko vrhunsko, kao i meso“, kaže Sekulović.
Što se tiče daljih aktivnosti i odlučnosti da se spasi Sinjajevina naš sagovornik ističe da su samo u jenom saglasni sa ministrom odbrane Raškom Konjevićem, a to je da treba aktuelizovati priču oko vojnog poligona.
„Priču treba aktuelizovati samo na taj način da sadašnje ministarstvo predloži vladi da se povuče odluka o vojnom poligonu na Sinjajevini, i samo na takvu odluku ćemo pristati“, kaže Sekulović za Sputnjik i ističe da su mještani spremni i životima da brane svoju planinu.

Abazović za to da se traže druge lokacije

Mještani su i u oktobru 2020. proveli 51 dan na Sinjajevini braneći da se održi najavljena vojna vježba.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović je na skupu u Budvi kazao da vojska Crne Gore kao i sve druge vojske svijeta i NATO-a mora da ima poligon za treninge, ali da to na Sinjajevini nije moguće iz ekoloških razloga.
„Naš zadatak je da vidimo postoje li drugi lokaliteti. Moj je stav da poligon nama treba, da ga Vojska mora imati, ali ne na Sinjajevini. Da li Crna Gora ima druge lokacije koje bi mogle da budu zanimljive, mislim da ima. Apelujem na ministra odbrane da sa drugim ministrima pogleda koja bi to druga lokacija bila prihvatljiva i ispunjavala sve standarde“, kazao je Abazović.

Podrška 300 ekoloških organizacija

Inače, čuvari Sinjajevine ne vjeruju u analize da vježbovno–strelišni poligon neće ugroziti život u planini.
„Ako te studije za koje Ministarstvo odbrane kaže da postoje, a koje ne pokazuju nikakav uticaj na životnu sredinu, zašto nam ih onda ne daju. Četiri godine mi tražimo te dokumente, analize, nikada ih dobili nismo“, napominje Sekulović.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuSinjajevina tokom zime
Sinjajevina tokom zime - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Sinjajevina tokom zime
U građanskoj inicijativi „Sačuvajmo Sinjajevinu“ organizovali su potpisivanje peticije, a podršku dobili od blizu 300 svjetskih ekoloških organizacija.
„Globalnu peticiju tražimo od EU da ne dozvoli Crnoj Gori da uđe u EU dok ne zaštiti Sinjajajevinu, jer mi možemo da uđemo u EU i unesemo nešto vrijedno. Mi od Vlade tražimo da ispoštuje studiju iz 2016. i proglasi Sinjajevinu zaštićenim područjem, a odluku o vojnom poligonu poništi“, navodi Sekulović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala