- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ambasada Irana: Ubistvo iranskog pukovnika je čin državnog terorizma

© AP Photo / Ronald ZakZastava Irana
Zastava Irana - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2022
Pratite nas
Iranska ambasada u Beogradu najoštrije je osudila ubistvo pukovnika iranske revolucionarne garde Sajada Hodajarija i okarakterisala ovaj čin kao planirani akt državnog terorizma.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Saopštenje prenosimo u celini:
"Nažalost, nakon terorističkog čina, koji se desio 22. maja 2022. godine, ubijen je pukovnik Sajad Hodajari, aktivan i uticajan borac protiv terorizma i ISIS-a.
Prema dostupnim dokazima, ovaj teroristički akt je planiran i izveden kao nastavak sistematskih i mrežnih atentata na nedužne građane i iranske naučnike, kao jedno od glavnih oruđa za ostvarenje nelegitimnih namera u spoljnoj politici pojedinih režima. Izvršenje ovakvih dela je u suprotnosti sa Poveljom Ujedinjenih nacija, principima međunarodnog prava i osnovnim ljudskim pravima, te nesumnjivo predstavlja ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost u region i svetu, a čije će posledice osetiti oni koji podržavaju teroriste. Nastavak ove vrste državnog terorizma otvoreno je doveo u pitanje vladavinu prava i izazvao sve veću zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Otuda će ćutanje pred ovako provokativnim aktom ohrabriti izvršioce i naručioce atentata da nastave svoje pogrešne postupke i sramne akte koji su u suprotnosti sa međunarodnim pravom.
Islamska Republika Iran, kao žrtva terorizma, više je od četiri decenije na čelu praktične i ozbiljne borbe protiv terorizma u regionu. Ovakvi teroristički akti ne samo da neće potkopati politiku i odlučnost Islamske Republike Iran, koja je oduvek bila na čelu ove borbe u regionu, već će i ojačati našu rešenost da nastavimo tu borbu.
Međunarodna zajednica bi trebalo da bude ozbiljno zabrinuta zbog opasnih posledica ovakvih terorističkih akata na održavanje međunarodnog mira i bezbednosti, i kao meru da se tome suprotstavi, najoštrije osudi ovakva brutalna ubistva državljana drugih zemalja.
Islamska Republika Iran, uz preduzimanje svih neophodnih mera da zaštiti svoj narod i svoje interese, iskoristiće sve raspoložive mehanizme da počinioce ovog terorističkog zločina i njihove pristalice privede na odgovornost", navodi se u saopštenju iranske ambasade.
Pukovnik iranske Revolucionarne garde, Sajad Hodajari ubijen je ispred svoje kuće u Teheranu.
Hodajari, koji je izvesno vreme proveo na sirijskom ratištu, ubijen je sa pet metaka koje su, sa motora, ispalila dva napadača.
Odmah posle pucnjave, iranske obaveštajne službe pokrenule u opsežnu potragu za napadačima.
Vlasti u Teheranu su za ovo ubistvo optužile Izrael.
Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je, tokom dosadašnjeg toka istrage, uhapšena grupa pripadnika izraelske obaveštajne službe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala