Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija će dobiti gas po najboljoj ceni u Evropi: Vučić o razgovoru s Putinom /video/

© Tanjug / TARA RADOVANOVICAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da se gasni ugovor sa Srbijom potpiše na tri godine, a uslovi su takvi da ćemo imati najbolju cenu gasa u Evropi i sigurno snabdevanje tokom zime.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao o više tema, a da je najvažnija bila bilateralni odnosi, kao i glavni deo razgovora koji se odnosio na istek gasnog sporazuma posle 10-godišnjeg trajanja.
Dogovoreni su glavni elementi, rekao je Vučić posle obilaska magacina Robnih rezervi u Vilinim Vodama u Beogradu.
„Ono što smo dogovorili jeste da ćemo potpisati ugovor na tri godine što mislim da izuzetno odgovara srpskoj strani i da će platforma i formula koju koristimo ostati ista“, rekao je Vučić.
„Nastavljamo po istoj formuli, 100-procentnoj naftnoj formuli, od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa. Ali nama je potrebno povećanje za 800.000 kubika gasa i ostaje da se pregovara o ceni za tu dodatnu količinu, ali za 2,2 miliona kubika ovo je dogovoreno. Samo neke od zemalja u savezu sa Rusijom mogu imati nešto, ali samo nešto bolju cenu od ove“, rekao je Vučić.
„Imate naftnu formulu i uzimate cenu nafte i na osnovu toga vam se pravi cena. Plašili smo se da ćemo dobiti ponudu 70 posto TTF i 30 odsto naftna formula, a 100 odsto naftna formula je najbolje što možemo da dobijemo“, objasnio je on.
„Objasnio sam Putinu da zahvaljujući industrijalizaciji zemlje Srbiji treba više gasa ali o tome tek treba da razgovaramo sa „Gaspromom“, dodao je Vučić rekavši da je Putin kazao da ga ako zatreba dodatno pozove.
„Imaćemo sigurnu zimu ako realizujemo sve što sam dogovorio sa predsednikom Putinom. Ako izračunate to je u ovom trenutku tri puta manje nego što će da plaćaju svi ostali u Evropi a zimi će biti i 10 puta manje“, istakao je Vučić.
Vučić je izrazio zahvalnost ruskim partnerima na korektnosti.
Preneo je da je izneo Putinu i stav Srbije da bismo želeli što brže uspostavljanje mira u Ukrajini, a da je ruski predsednik izneo podatke iz svog ugla.
„Rekao je da postoji ponuđeni sporazum, a koji je na stolu kako u Moskvi, Kijevu, i drugim centrima moći. Neke određene elemente sam čuo, ali nije nešto čime možemo da se bavimo. Nadam se da će se mir uspostaviti. Za sve drugo mogu da kažem veoma korektan i dobar razgovor“, kazao je on.
Istakao je da je sa Putinom razgovarao i o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta gasa u Srbiji.

Srbija ima svoj stav, važno je šta kaže Varhelji

Vučić je ukazao da ga narednih dana očekuju brojni važni razgovori, i da će jedino u utorak imati kraći govor u Skupštini po pitanju polaganja zakletve, kao i da će sve njegovo ostalo vreme biti usmereno na spoljnopolitičke aktivnosti i rešavanje nabavke energenata i hrane.
Vučić je, na pitanje šta očekuje od sutrašnjih razgovora sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i evropskom poslanicom Violom fon Kramon, rekao da nije samo pitanje šta će oni da traže.
„To će biti razgovori, nije samo pitanje šta će oni da traže. Fon Kramonova će da govori u svoje ime i evroparlamentaraca i dobiće odgovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Srbija ima predstavnike čiji je posao da iznese svoje stavove“, objasnio je on.
Vučić je naglasio da se Srbija nalazi na evropskom putu, da dobro čuje šta misli fon Kramonova, i mnogo više komesar, jer on predstavlja izvršnu vlast Unije.

U robnim rezervama ima svega dovoljno, krećemo u izgradnju novih skladišta dizela i sirove nafte

Vučić je izjavio da je država obezbedila dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, da su robne rezerve pune, kao i da će naredni meseci biti iskorišćeni da se dodatno obezbede i osiguraju još količine energenata i hrane, pred jesen i zimu, koji neće biti laki.
„Imajući vidu činjenicu da nas po pitanju hrane i energenata, čekaju teška jesen i zima, važno je da pokažemo istinski domaćinski odnos i brigu za građane, da znaju da mogu da se oslone na svoju državu, koja gleda unapred šta može da se desi, a da budemo osigurani i bezbedni, uz očuvanje javnih finansija, ne ugrožavajući stopu javnog duga“, rekao je Vučić novinarima.
Dodao je da je skladište u Beogradu samo jedno od mnogih u zemlji, da će obići i u one u Vrbasu, Pećincima, Irigu, Leskovcu…. dodajući da je ono što je skladišteno u Beogradu samo jedna petnaestina onoga što imamo upravo u Leskovcu.
„Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine energenata, i krenućemo u izgradnju novih skladišta dizela i sirovu naftu, za šta nam je potrebno godinu i po dana”, dodao je Vučić.
Takođe, sledi dalja izgradnja skladišta za gas, o čemu je delimično razgovarao i sa ruskim predsednikom, podsećajući da imamo prostor za zakup i u Mađarskoj. Naveo je da je važno i da se obezbede dovoljne količine uglja i mazuta, za toplu zimu za građane, što, kaže, sve neće biti lako, ako se ne zaustavi ukrajinska kriza.
Ponovo je ukazao da žitna kriza čeka svet, posle suše u Indiji i Argentini, koje su jedni od najvećih izvoznika žita, izrazivši uverenje da će država po tom pitanju uspeti da obezbedi sve neophodno.
Precizirao je da je uskladišteno 25.000 tona brašna samo u robnim rezervama, a ima, kaže, i drugih mesta za čuvanje, zatim više od 54.000 pšenice, 94.000 tona kukuruza, 11,5 miliona litara ulja, 11,4 miliona kilograma pasulja, isto toliko miliona kilograma soli.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
RUSIJA
Kremlj: Putin i Vučić se dogovorili - nastavljaju se nesmetane isporuke gasa Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala