- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Širi se globalna kriza hrane: Sve više zemalja razmatra zabranu izvoza šećera

© Depositphotos.com / Madeleine Steinbachčeške slatke lepinje od kvasnog testa
češke slatke lepinje od kvasnog testa - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Očekuje se da cene šećera porastu zbog izvoznih ograničenja koje su uvele brojne zemlje-proizvođači koje žele da ukrote rastuće domaće cene hrane.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Uticaj pandemije, koja ozbiljno podriva globalne lance snabdevanja, dramatično je pogoršan krizom u Ukrajini i kasnijim sankcijama uvedenim Rusiji. Sukob između dva velika izvoznika žitarica poremetio je globalno snabdevanje.
Neke zemlje su ograničile izvoz osnovnih proizvoda, dovodeći globalnu prehrambenu bezbednost u opasnost, uz rizik daljeg povećanja cena poljoprivrednih proizvoda.
Kazahstan je u ponedeljak uveo zabranu izvoza belog šećera i šećera od trske na šest meseci. Indija navodno razmatra ograničenje na izvoz šećera prvi put u šest godina kako bi sprečila skok domaćih cena. Očekuje se da će zabrana Indije obuhvatiti oko 10 miliona tona ovosezonskog izvoza.
Prošle nedelje, Rojters je izvestio da su fabrike šećerne trske u Brazilu, najvećem svetskom proizvođaču i izvozniku šećera, otkazale ugovore o izvozu šećera i prebacile proizvodnju na etanol u pokušaju da iskoriste visoke cene energije. Otkazivanje podrazumeva oko 400.000 tona sirovog šećera.
Ranije ovog meseca Pakistan je uveo potpunu zabranu izvoza šećera, navodeći duboku zabrinutost zbog inflacije. Rusija je u martu zabranila izvoz šećera do kraja avgusta.

„Što se tiče šećera, brazilskim mlinovima je relativno lako da se prebace na proizvodnju etanola ako ekonomija to podržava, a to može da podstakne poskupljenja na globalnom tržištu šećera“, rekao je za „Saut čajna morning post“ osnivač i direktor za istraživanje tržišta Darin Fridriks, koji radi šangajskoj firmi za analizu roba.

„Konkretno, kako cene hrane i energije rastu, povećan je fokus na iskorišćavanju hrane za proizvodnju goriva“, dodao je on.
Ranije ove nedelje, šefica MMF-a Kristalina Georgijeva upozorila je da se globalna ekonomija suočava sa „najvećim testom od Drugog svetskog rata“. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da je globalni nivo gladi „na novom visokom nivou“, pri čemu se broj ljudi koji se suočavaju sa ozbiljnom nesigurnošću po pitanju hrane udvostručio za samo dve godine, sa 135 miliona pre pandemije na 276 miliona danas, prenosi RT.
Međutim, komercijalni direktor „AB Šugar Kina“ Dong Sjaokjang rekao je da ne očekuje globalnu nestašicu šećera ove godine uprkos rastućoj zabrinutosti, dodajući da se očekuje da će Indija i Tajland, drugi najveći proizvođač šećera u svetu, odnosno drugi izvoznik, povećati proizvodnju šećera u 2022.
„Ono što se nedavno dogodilo više je prikaz emocionalne napetosti zbog snabdevanja hranom uključujući šećer“, rekao je Dong medijima.

„Većina zemalja koje su najavile zabranu izvoza su mali proizvođači šećera sa čvrstim balansom između ponude i potražnje, a u Brazilu nije mnogo ugovora otkazano“, rekao je on, dodajući da se i dalje očekuje da cene rastu.

Spremanje slatkog od mandarina  - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2022
EKONOMIJA
Kako je došlo do nestašice šećera u Srbiji
Pakovanja sa brašnom - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
EKONOMIJA
Donedavno se iz Srbije u Bosnu išlo po gorivo, sada komšije dolaze po šećer i brašno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala