- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Oružanim snagama protiv Putina: Šta to London smera u Bosni?

CC0 / Pixabay / Trojanski konj
Trojanski konj - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pratite nas
Kada Velika Britanija uređuje Oružane snage BiH i dovodi ih u vezu sa suzbijanjem ruskog uticaja ona ne samo da zanemaruje Ustav i Dejtonski mirovni sporazum već nastavlja tamo gde su njeni prethodnici stali - demonstrirajući protektorski, diktatorski i otvoreno okupatorski stav.
Pomoć u donacijama i obuci pripadnika Oružanih snaga BiH ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Elizabet Tras objasnila je nesebičnom brigom za zemlju izloženu ruskom uticaju, a opravdanje za strepnje vezane za sigurnost BiH pronašla je u istoriji.
„Istorija nas uči da popuštanje nije rešenje za agresiju. Agresiji se moramo suprostaviti akcijom i snagom i zato radimo sa našim saveznicima na tome da podržimo Ukrajinu i da osiguramo da Putin tamo bude poražen“, poručila je Elizabet Tras.

Niti zna geografiju niti istoriju

Kako su se u istom kontekstu našli trening Oružanih snaga BiH u kojem su učestvovali britanski specijalci sa Vladimirom Putinom, te da li „iskrene i pouzdane investicije koje osiguravaju snažnu alternativu“ opominju na jevrejsku izreku da je samo u mišolovci sir besplatan?
Ideologizovan i propagandni pristupu kome je sklona Elizabet Tras, komentariše Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.
© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaBritanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras

„Radi se o osobi koja nema šire ni istorijsko ni geografsko znanje nego se prosto drži jedne ideologizovane matrice koja je politički podobna i poželjna u javnom diskursu njene zemlje kako bi opravdala interesne aktivnosti svoje države i njene politike na određenim geografskim prostorima, u ovo slučaju na prostoru BiH“.

Neprimereno pojednostavljivanje

Iako nema nikakvih dokaza o ruskom malignom uticaju već institucionalnoj blokadi funkcionisanja BiH, Velika Britanija, uveren je Gajić, ovim pokazuje da želi da podrži jednu stranu nasuprot druge dve, pronalazeći za to istorijska opravdanja.

„Ona ne vidi da je udaljenost rubnih područja Ukrajine od rubnih područja BiH 700, 800 kilometara. Rusija je prisutna u BiH sa svojim diplomatskim predstavništvom kao i u drugim zemljama- Latinskoj Americi, Africi ili Dalekom istoku. Rusija ima svoje stavove, pozicije i interese ali ne mogu se unutrašnji odnosi u BiH između konstitutivnih naroda objašnjavati prisustvom ili odsustvom ruskog uticaja. U političkom, istorijskom, kulturološkom smislu takav vid uveličavanja i pojednostavljivanja je neprimeren“.

Treninzi sa devastiranom armijom

U prilog pravilnom razumevanju istorijskog iskustva, politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomora podseća da je Velika Britanija imala negativnu ulogu u mnogim događajima na ovim prostorima, a poslednjih 30 godina i kao glavni faktor destabilizacije BiH.
© Foto : Wikipedia/Javno vlasništvoOružane snage Bosne i Hercegovine
Oružane snage Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Oružane snage Bosne i Hercegovine
Određujući ko, gde i kako treba da trenira Oružane snage BiH, Britanija demonstrira svoju moć, zanemarujući ključnu činjenicu da treninzi koje vode britanski vojni stručnjaci ne služe ničemu jer je, objašnjava Kozomora, armija BiH potpuno neopremljena i devastirana.

Ko zapravo širi maligni uticaj?

Pokušaj da saradnju sa Oružanim snagama BiH objasni potrebama suzbijanja ruskog uticaja, Kozomora smatra promašenim, jer, kaže, u BiH svi znaju da maligni uticaj širi Velika Britanija, a nikako Rusija.
„Bespredmetno je pričati da je Britanija kadra da poništi ruski politički, ekonomski i na kraju krajeva prijateljski odnos sa RS, pa sa Sarajevom koje je najveći potrošač ruskog gasa u BiH“.

Verovanje u nadmoć gole sile

Imaginacijom o nekakvom ruskom malignom uticaju Britanija pokušava da opravda podršku, smatra Gajić, jednoj strani, bošnjačkoj, na direktnu i nespornu štetu druge dve strane.
© PixabayRuka pokazuje na mapu "šta se mora"
Ruka pokazuje na mapu šta se mora - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Ruka pokazuje na mapu "šta se mora"
„Radi se o nekome ko zapravo prenebregava realan istorijski i kulturološki kontekst na tom prostoru zarad svojih interesnih ciljeva. To je verovanje o nadmoći gole sile i pritisaka u spoljnoj politici čemu su pribegavali Nemci uoči Prvog i Drugog svetskog rata".

I mudžahedini na obuci

Izjavu britanske ministarke, po mišljenju stručnjaka za terorizam Dževada Galijaševića, treba tumačiti u ključu nedavno završene obuke britanskih specijalaca i Oružanih snaga BiH ali i činjenice da je britanska obaveštajna služba sa centralom u Bristolu još početkom rata devedestih bila uključena u obučavanje muslimana okupljenih oko mudžahedinskih formacija.
© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDPripadnice radikalne islamističke grupe u Pojasu Gaze
Pripadnice radikalne islamističke grupe u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
Pripadnice radikalne islamističke grupe u Pojasu Gaze
„Paralelno sa ovom vrstom obuke, još u toku rata, američka vlada je ovlastila, paramilitarnu organizaciju MPRI (Military Professional Resources Inc) da muslimansku i hrvatsku vojsku obučava kroz posebno osmišljen programski sadržaj i operaciju koja je dobila jedinstven naziv Opremi i obuči“.

Vojno-obaveštajne provokacije

Ova vrsta obuke, princip naoružavanja i opremanja primenjivan je, navodi, na vojsku muslimansko-hrvatske federacije sve do integracije vojnih potencijala i formiranja zajedničkih Oružanih snaga BiH, u januaru 2006.
© AP Photo / Kemal SofticNATO vežbe u BiH
NATO vežbe u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2022
NATO vežbe u BiH
„Praktično, Oružane snage su kroz složene programe NATO alijanse u BiH ali i kroz britanske operacije, poput operacije "Padobran", prošli isti put kojim su išli i Ukrajinci posle 2014.godine. Britanci možda planiraju vojno-obavještajne provokacije koristeći matricu o velikoj ruskoj prijetnji kako bi srušili politički i ustavni položaj Republike Srpske, Dejton, ali i fizički uklonili najvažnije nosioce institucionalnih ovlaštenja“.

Značaj britanskog aranžmana

Demonstracija sile koju ilustruje izreka Sila Boga ne moli, u diplomatiji se, rezime je promišljanja Sputnjikovih sagovornika, nije pokazala uspešnom i pouzdanom, naročito kada postoje ljudi, narodi i pozicije koje su istorijski i kulturološki duboko utemeljene da bi neko mogao da ih obriše golom upotrebom sile.
U tom kontekstu treba, uvereni su, tumačiti i značaj britanskog aranžmana u BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala